Прочитај ми чланак

Срби с Космета подржали платформу

0

Срби с Косова траже од Владе „да не постиже даље парцијалне договоре са привременим институцијама у Приштини у оквиру тзв. техничког дијалога“, због тога што они воде ка промени стања на терену, у корист Приштине, а слабљењу преговарачке позиције Србије.

У тексту се такође наводи да треба још јасније истаћи у платформи да је КиМ саставни и неотуђиви део Србије и да сходно томе порески обвезници буду у пореском систему Србије.

Они очекују најширу политичку сагласност и траже да се платформа што пре усвоји у Скупштини.

Похвалили су што предлог платформе обухвата заштиту интереса и предлаже решања за све Србе који живе на Косову и Метохији, као и заштиту Српске православне цркве и њене имовине.

Представници Срба су затражили да коначни текст платформа садржи посебно поглавље у којем ће се регулисати обавезе медјународне заједнице која треба да обезбеди услове за повратак више од 250.000 прогнаних и интерно расељених са Косова и Метохије, као и да се што јасније истакне да је Косово неотудјиви део Србије.

Они су истакли да свака будућа промена текста платформе треба да буде усаглашена са представницима Срба са Косова и Метохије.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић раније је рекао агенцији Бета да сматра да ће платформа председника Србије Томислава Николића бити усвојена. Према његовим речима, седници која почиње у 11 сати присуствоваће око 150 представника косовских Срба.

„Биће то одборници скупштина општина које су у мандату, координатори општина у којима није било избора, представници удружења Срба из покрајине, расељених, породица несталих, киднапованих и убијених“, казао је Пантић.

Данашњој седници присуствују представници Срба са севера Косова, као и оних који живе јужно од реке Ибар, координатори неких општина, представници расељених лица и породица киднапованих и расељених и представници СПЦ.

Подсетимо, председник Николић обавестио је тридесетак представника косовских Срба о платформи на састанку који је одржан у петак у Председништву. Они су тада пружили принципијелну подршку председнику и Влади и оценили да платформа штити њихове интересе, права и достојанство.

У платформи, у коју је имала увид агенција Бета, Београд захтева висок степен територијалне и политичке аутономије за српске општине, по угледу, како се наводи, на случај Каталоније, као и да се та аутономија гарантује највишим законским актима покрајине и да иза ње стоје званичници међународне заједнице који учествују у преговорима.

У аутономној области би, поред општина на северу Косова, требало да буду општине као Грачаница, Штрпце и друге. У платформи, која има ознаку „нон пејпер“ (нон папер) документа, захтева се и да мале енклаве, попут села, имају статус општина и да добију специјални статус.

„Вечерње новости“, међутим, пишу да кабинет председника Николића спрема нацрт принципа изведених из платформе за КиМ, који ће после усаглашавања са Владом бити уграђени у посебну скупштинску резолуцију. Те тачке биће костур декларације коју би, после новогодишњих празника, требало да усвоји Народна скупштина.

Документ ће дати смернице нашем преговарачком тиму када на ред дође питање коначног статуса КиМ, а жеља државног врха је да текст добије широку подршку посланика.

Уочи седнице представника Срба с Косова и Метохије дошло је и до нових инцидената. На улазу у Суви До јуче је каменован аутобус који је превозио Србе из Косовске Митровице, а нешто раније и возило ЕПС-а. У српском делу Ораховца опљачкана је и демолирана кућа Срећка и Лазарке Симић.

 

Вулин: Никад о Србима без Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је да су подршком платформи о Косову и Метохији, косовскометохијски Срби показали колико им је стало до државе Србије и да желе решење које је у складу са медјународним правом и правом њихове државе.

„Срби са простора Косова и Метохије данас су још једном показали колико им је стало до државе Србије, колико им је стало да све што раде буде усаглашено са њиховом државом и да све што раде буде у корист читавог српског народа и свих који живе у држави Србији“, рекао је Вулин.

Вулин је указао да су Срби дали подршку платформи коју је предложио председник Србије Томислав Николић и иза које стоји комплетно државно руководство, оценивши да платформа може да „омогући трајан и праведан мир на простору Косова и Метохије“.

Он је подвукао да Срби са Косова и Метохије хоће мир али и решење које је у складу са медјународним правом и правом њихове државе. Вулин је рекао да се влада и државни врх залажу за то да Срби са Косова и Метохије учествују у свим елементима разговора, било да су политички или технички, односно у свему што је везано за решавање проблема Косова и Метохије.

„Никада о Србима без Срба, никада о Косову и Метохији без оних који живе на Косову и Метохији. То је природно, то је нормално и очекујемо да ћемо на неком од следећих састанака добити и конкретне предлоге и да ћемо разговарати о томе како можемо да обезбедимо учешће представника косовскометохијских Срба у свим политичким разговорима“, додао је Вулин.

Ивановић: Платформа одговара на страхове Срба
Бивши државни секретар за Косово и Метохију каже да мисли да ће Срби с Косова подржати платформу, пошто она „одговара на њихове страхова, на њихове проблеме“. Ивановић додаје да није сигуран да ли је добра та платформа и да ли ће стварно моћи да реши њихове проблеме.

Ивановић је нагласио да није добро што је платформа ушла у детаље и да пре свега мора да се води рачуна о томе да она не сме негативно утицати на оне Србе који живе јужно од Ибра.

„Проблем је што велике силе немају интерес да се ово питање брзо реши, јер би то значило наш убрзани пут ка ЕУ. Нема великог расположења за проширење…док год нема жртава, ЕУ може да толерише овакво стање. А то стање исцрпљује Србе на терену.“

Ивановић додаје да сматра да „је претенциозно очеквиати да се та платформа усагласи после једног круга консултација“ и додаје да су Срби били информисани о платформи тек када је она била завршена.

 

(Бета, РТС, Танјуг, Б92)