Прочитај ми чланак

„Шпијунски рат на Балкану почео је хапшењем у Београду“

0

Данашњим хапшењем хрватског обавештајца започео је шпијунски рат на Балкану, а тајминг целе акције није нимало случајан, сматра Божо Спасић, пише Индекс.

Илустратор: Милан Ристић

Илустратор: Милан Ристић

Спасић, који је и сам био запослен у обавештајним службама Југославије и који је од 1993. до 2007. године водио детективску агенцију, потврдио је информације хрватског портала према којима је српска служба већ неко време ‘обрађује’ хрватског колегу.

„Уобичајена пракса је да су службе домицилне земље упознате с агентуром страних земаља на својој територији, у смислу да знају ко су и шта тачно раде. На тај начин могу им ‘додавати’ информације за које процењују да би њихове земље могло занимати и то су игре без граница. Међутим, оваква јавна хапшења могу само значити да је тај агент једноставно, у нашем жаргону, потрошен, да је одрадио своје, и више га нема никаквог смисла ‘чувати'“, рекао је Спасић за Индеx и објаснио како је према његовим информацијама хрватског агента ‘одрадила’ српска Контраобавештајна служба и како су упознати и са свим његовим сарадницима.

„У том смислу, можемо очекивати још хапшења, хапшења особа које су сарађивале с данас ухапшеним агентом“.

Међутим, Спасић је уверен како је данашњим хапшењем започео шпијунски рат на Балкану и како тајминг целе акције није нимало случајан.

„Потпуно је извесно да можемо очекивати хапшења српских агената у Хрватској; то је логични след. Али, оно што је прилично важно у целој овој причи јесте – тајминг. Српске власти овим су само наставиле своју актуелну политику и ово је, у том смислу, одлично темпирано, за тренутак кад су односи такви какви јесу. Подсетићу вас да је Србија недавно пријавила ЕУ како Хрватска на њу врши агресију…“, закључује Спасић и додаје како је у Србији већ најављено обраћање јавности од стране, вероватно, премијера Александра Вучића.

„Неће ту баш пуно моћи рећи, осим да је, службено, истрага у току. И то је то“, каже. Познато је да је „хрватском шпијуну“ одређен притвор. Колико је познато, човеку прети од три до петнаест година затвора, наводи Индеx.хр.

Хрватски обавештајац који је ухапшен у Београду радио је за хрватску Војно сигурносно-обавештајну службу, навео је Индеx.хр и додао да је током протеклих месеци, па чак и година, ухапшени обавештајац у Београду и Србији прикупљао податке који би његовој домицилној служби, дакле, ВСОА, могли бити од посебног интереса.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је да је БИА у сарадњи с Тужилаштвом ухапсила једну особу због постојања сумње да је извршила кривично дело шпијунаже.

Већина медија у региону објавила је као ударну вест информацију да су оперативци БИА ухапсили страног обавештајца у Београду.