Прочитај ми чланак

Спрема ли се Запад да запали фитиљ на Балкану

0

Чини се да Запад планира нешто на Балкану, у супротном не би дизао тензије резолуцијом о Сребреници, нити распоређивао додатне трупе и то са тешким наоружањем, и на Косову и Метохији као и у Босни и Херцеговини, оцена је политиколога Анђелка Козоморе.

Амбасадор Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да би резолуција о Сребреници могла да отвори Пандорину кутију, и да може да подстакне тензије на Балкану и доведе до последица које аутори резолуције можда нису ни предвидели када су је предложили.
Руски амбасадор је у праву

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара апсолутно је сагласан са Небензјом, уверен да поменута резолуција може озбиљно да уздрма Балкан.

„Јасно је свима да ова Резолуција није донета у складу са Дејтонским споразумом по коме сва три члана Председништва БиХ морају да буду сагласна оне нечег оваквог. Српски члан председништва за ово није ни питан, а резолуција је у УН стигла неким волшебним путем који нама није познат,“ каже Козомара.

Према његовим речима, западна структура није уопште свесна које би последице усвајање ове резолуције имало, првенствено у БиХ.

„Они не схватају да је то фитиљ, који би могао да зачас буде упаљен и да се ватра прошири и на цео Балкан. Подсећам да је Милорад Додик најавио да ће РС размотрити осамостаљење уколико се ова резолуција донесе што је само по себи довољно да се вода у бурету заталаса,“ мишљења је наш саговорник.

Запад нешто спрема на Балкану

С друге стране, каже он, НАТО појачава своје трупе и у БиХ, и на Косову и Метохији.

„Питам се зашто? Уколико не мисле да ће доћи до неког сукоба, не мислим да су додатне трупе потребне посебно не у БиХ. Међутим, они знају да су и КиМ и БиХ две неуралгичне тачке на Балкану и као да се труде да их активирају и да изазову неку озбиљну невољу,“ упозорава Козомара.
Нашег саговорника додатно брине што су се у БиХ појавили поново ратници ИСИЛ-а који су јавно вежбали гађање на војном полигону код Мостара.

„То је већ упозорење да се овде нешто спрема. Друго, две америчке фирме су купиле по 30 одсто акција произвођача муниције у БиХ. Дакле, делује да се све спрема за неки ватрени обрачун на овим просторима,“ оцена је Козомаре.

Последице могу да буду погубне

На питање шта би Запад добио оваквим планом, односно који је циљ, сем да се поново пролије крв на овим просторима наш саговорник каже следеће:

„Оно што Бошњаци не схватају јесте да су Американци свуда запалили ватру, од Авганистана па ево сад до Украјине и све њих напустили. И то ће урадити и са Бошњацима у БиХ и жао ми је што слепо верују Америци и њеним представницима.“

Русија неће подржати резолуцију о Сребреници, као и многе земље чланице УН, рекао је руски амбасадор при УН и навео да нико не би требало да се изненади ако у једном тренутку, уколико се ова резолуција ипак усвоји, неко, а можда и Русија, изађе са резолуцијом о геноциду нацистичке Немачке над народом Совјетског Савеза током Другог светског рата.

Он је додао да је усвајање резолуције „лукав покушај“ да се донесе крајње исполитизовано питање, које неће помоћи помирењу на Балкану, посебно у БиХ, тим пре што, истакао је, одлука о усвајању резолуције није донета по Уставу БиХ.