Прочитај ми чланак

Смене и освете: Вулин склонио још једног Стефановићевог начелника

0

Нови министар, нови руководиоци - овако би се укратко могла описати кадровска тумбања у врху српске полиције, која су уследила последњих дана пошто је нови-стари министар Александар Вулин преузео ресор полиције после четири године управљања војном силом. Иако је атмосфера преузимања ресора између старог и новог министра протекла коректно, чим су заротирали канцеларије, у западном крилу Палате Србија почеле су смене високих полицијских функционера постављених и унапређених у време Небојше Стефановића, сазнаје Нова.рс.

Према инасједерским информација из МУП-а, нови министар полиције одлучио је да смени начелника управе граничне полиције генерала Миљана Станојевића и да на његово место буде постављен такође новопечени генерал полиције Богољуб Живковић, који сада обавља функцију помоћника директора полиције.

Иначе, неко би рекао редовна рокада кадрова, да се не ради тренутно о једној од најзначајнијих управа која се бави контролом границе, контролом прелазака, како легалних тако и илегалних и сузбијањем миграција, пошто је Србија једна од кључних земаља на мигрантској рути на путу ка Западној Европи.

Инсајдер из српског МУП- а тврди да главни разлог ове наводне смене лежи у наводном сукобу који је Станојевић, који је иначе кадар Небојше Стефановића имао са својим некадашњим блиским сарадником Слободаном Ћопићем, који је сад постао шеф Вулиновог кабинета. Управо тај сукоб је наводно био и повод за нове кадровске промене и рокаде у врху српског МУП-а.

Иначе, прошле године у јуну уочи дана Министарства унутрашњих послова, начелник Управе граничне полиције Миљан Станојевић, промовисан је у генерала полиције. За њега кажу да је у успешно водио поверени ресор контроле граница, а ћесто је упадао у вербалне окршаје са политичарима деснице, на тему о мигрантима и њихове тврдње да у Србију улази неколико стотина хиљада миграната, који планирају да се населе и остану. Такође остао је упамћен и по томе што је полиција за време његовог мандата пресекла ланац кријумчарења миграната кроз подземне тунеле на српско-мађарској граници.

“Станојевић је иначе за време свог претходног мандата поставио за начелника прекограничног криминала свог рођака Миладина Станојевића. Он претходно није имао никаква искуства у руковођењу, а на то место је доведен са места инспектора за дроге”, каже извор Нова.рс

Са друге стране Ребићев помоћник Богољуб Живковић је такође новопечени генерал српске полиције кога је бивши министар Небојша Стефановић септембра ове године промовисао у чин генерала полиције.

У Живковићевој краткој биографији наводи се да у МУП-у Србије ради од 1993. године, а каријеру у полицији почео је у Одељењу управе полиције у Ивањици. Радну каријеру која му је омогућила вртоглави успон у полицијској хијерархији остварио је кад је почео да ради у Управи за борбу против организованог криминала, а 2004. године именован је за начелника Полицијске управе Краљево.

Функцију помоћника директора полиције обављао је пуних седам година. Иначе у марту ове године пред проглашења ванредног стања и пандемије коронавируса Живковић је именован и за начелника Полицијске управе у Новом Пазару, коју је обављао до септембра ове године.

Слободан Ћопић, главни полицијски саветник у Управи граничне полиције постао је Вулинов шеф кабинета, уместо Катарине Томашевић, која је ту функцију обављала у време Небојше Стефановића, која од доласка Александра Вулина као новог министра полиције нема више ниједну ингеренцију.

По доласку Вулина у МУП почеле су чистке и кадорвске промене иако је Стефановић на кључним местима пре одласка испомерао и поставио људе у које је имао највише поверења, а који су требали да спроводе доследно његову политику док је он водио МУП.