Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈНО ИЛИ НЕ: И Тачи расписује изборе 16. марта

0

Dacic Taci Eston123

Избори у самозваној држави Косово могли би такође да се одрже 16. Марта, истог дана када ће бити расписани и републички избори у Србији. Случајно или не, Хашим Тачи ће тако позвати косметеске Србе да изађу на шиптарске изборе, истог дана када би требало да бирају своје представнике за Скупштину Србије.

Демократска партија Косова (ПДК), Демократски савез Косова (ЛДК) и Алијанса за будућност Косова (ААК) су се у начелу сложиле да општи избори на Косову се одрже током марта месеца, преноси приштински медији.

Овакав сценарио подржавају  САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија. Шиптарски медији наводе да би избори могли да се одрже у три последње недеље марта, али да ће се Тачи највероватније одлучили за 16. март.

(Србин.инфо – Алексеј Димитријевић)

Tомислав Николић данас расписује изборе

Председник Србије Томислав Николић потписаће данас указ о распуштању парламента и одлуку о расписивању избора за народне посланике, саопштено је из кабинета председника.

Српска демократија – више ванредно него редовно

Избори које ће Николић, према најавама, расписати за 16. март били би четврти ванредни избори од демократских промена 2000. године.
Од пада режима Слободана Милошевића у Србији парламентарни избори су пет пута организовани.
Ванредни су одржани 2000, 2003. и 2008. године, а редовни 2007. и 2012. године.

Премијер и потпредседник Владе Ивица Дачић и Александар Вучић предали су у четвртак Николићу образложен предлог Владе за распуштање Скупштине Србије и расписивање ванредних парламентарних избора.

У образложењу се наводи да је Влада остварила значајне резултате, али да даље остваривање започетих циљева и реформи налаже предузимање мера које, по оцени представника више парламентарних група, „изискују најширу политичку подршку грађана“.

Од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана. Парламент који је распуштен обавља само текуће и неодложне послове, одређене законом. У случају проглашења ратног или ванредног стања, поново се успоставља његова пуна надлежност, која траје до окончања ратног, односно ванредног стања.

Распуштањем Скупштине престаје мандат и влади.

Према Закону о влади, влада којој је престао мандат може да обавља само текуће послове и не може предлагати парламенту законе и друге опште акте нити доносити прописе, изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

Кабинет Ивице Дачића изабран је 27. јула 2012. године, а реконструисан 2. септембра 2013.

(vesti-online)