Прочитај ми чланак

СЛОБА ПОСВАЂАО Русе и Амере

0

Помињање Слободана Милошевића у УН, у контексту догађаја у Сирији, изазвало је оштру полемику на релацији Вашингтон-Москва.

m

Саманти крив и без пресуде: Слободан Милошевић

Помињање Слободана Милошевића у УН, у контексту догађаја у Сирији, изазвало је оштру полемику на релацији Вашингтон-Москва.

Након што је амбасадорка САД у УН Саманта Пауер упозорила да „сиријски генерали не очекују да прођу некажњено као Милошевић“, оштро јој је одговорила портпарол министарства спољних послова РФ Марија Захаров.

– Хоћете да кажете да ће све људе који не одговарају Вашингтону достићи таква судбина и да ће такође умирати не дочекавши одлуку суда – рекла је Захарова, али ту није био крај „канонаде“ на рачун америчке амбасадорке:

– Мислим да ниједан човек на овом свету никада неће рећи да је председник Србије Милошевић био једнозначна фигура, нико није рекао. Али, опростите, Саманта Пауер, да ли макар имате представу о процесу над Милошевићем?

Шта Трамп може?Бивши савезни секретар за информисање сумња да ће се америчка спољна политика, посебно кад је реч о Балкану, драстичније променити са доласком Трампа на чело САД.
-Тако се причало и за Обаму који је „одликован“ Нобеловом наградом, а да и није ни постао председник. У америчкој политици постоје приоритети који се воде утабаним стазама и питање је колико то једна личност може радикално да измени – оцењује Матић.

– После таквих изјава о Слободану Милошевићу и привођења примера суда над њим, вама се, Саманта Пауер, већ смеје цео свет – поентирала је Захарова.

Некадашњи блиски Милошевићеви сарадници реагују на сличан начин, уз заједничку оцену да овакви гафови званичника САД произлазе из чињенице да њихова администрација и даље мисли да се налази у деведесетима.

– Америка је и даље у пропагандној мантри у којој је Милошевић једна од незаобилазних речи. Њихова политика је таква последњих 25 година и без сумње се неће мењати све док јој буду исти интереси, а њихова политика према Балкану се није мењала последњих 25 година, а сумњам да ће и у будућности – оцењује Горан Матић, некадашњи савезни секретар за информисање СРЈ.

Матић каже да га не чуди „пресуда“ којом је амбасадор САД у УН „етикетирао“ мртвог Милошевића.

– Америчка логика је таква да њима суд и пресуде нису потребни. Њих не занима да ли је нешто правно засновано или не – закључује Матић.

И бивши шеф југословенске дипломатије, Живадин Јовановић размишља на сличан начин.

– Изјава Саманте Пауер подсећа на деведесете кад су САД могле да се понашају без икаквих принципа и раде шта год зажеле. Није се Милошевић удруживао с терористичким организацијама како би спроводио своје циљеве, већ то деценијама уназад чине управо САД. Чинећи злочин агресијом на СРЈ, они су се удружили са терористичком ОВК, а данас у Сирији користе огранке Ал Каиде и Хрон Ал Нусри као „умерену опозицију“, а заправо недвосмислене терористичке организације, у покушају да свргну легално изабрани режим – закључује Јовановић.