Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ:Полемика посланика – реформа правосуђа и ко ће завршити у затвору

0

Расправу у Скупштини Србије данас је обележила полемика посланика Демократске странке Радослава Милојичића са представницима владајуће већине о томе ко је уништио правосуђе, опљачкао земљу и ко треба да заврши у затвору, а Милојичић је "зарадио" и две опомене.

Полемика је почела кад је посланик владајућег Покрета социјалиста Бојан Торбица почео да говори о реформи правосуђа, коју је спровео претходни режим, али и да критикује посланике који су имали примедбе на понуђена кадровска решења носилаца правосудних функција и на измене Закона о судијама који су на дневном реду седнице.

Торбица је рекао, да је прошла власт направила „чистку“, односно да је одлуком једне партије српско правосуђе остало без више од 1.000 људи, у чије знање и искуство је улагано деценијама.

– Нико од њих (представника садашње опозиције, а тада власти) се није тада бунио нити покушао да заустави то лудило, бесраман чин и прогон, већ је направљен и срамна мрежа судова која је била нефункционална и која није имала никакве везе са реалношћу – казао је Торбица.

Он је навео да не може да верује ни када представници некадашње власти говоре о задуживању с обзиром да су они „довели Србију до ивице дужничког ропства“ и „спровели пљачкашку приватизацију“.

На његове наводе је реаговао је Милојичић критикујући председавајућег седницом Верољуба Арсића што није прекинуо Торбицу док је говорио мимо дневног реда.

Он је затражио од Арсића да има исте аршине према свима, а онда министарку правде Нелу Кубуровић која писуствује седници „замолио да прво приведе правди (председника Покрета сеоцијалиста и министра Александра) Вулина“ који је, по његовој оцени, „одавно требало да се нађе у затвору“.

Торбица је рекао да је то што је Милојичић рекао за министра срамно и истакао да је Вулин био жртва ДОС-овског режима и да је био у „ДОС-овском казамату јер је био против њих и зато што је волео Србију и људе који су је чували“.

Милојићић је опомене добио када је рекламирајући повреду Пословника рекао да док министра финасија Душан Вујовић говори о томе како Србија треба још да се задужи, „његов државни секретар купује вилу од 400.000 евра“ и упитао да ли је то Србија за какву се залаже СНС.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Неђо Јовановић извинио се потом у име свих народних посланика грађанима зато што је део опозиције јуче током расправе читао списе предмета и коментарисао их, што је апсолутно недопустиво.

Он се извинио и кандидатима који су предложени за носиоце правосудних функција, што су се њихова имена на један ружан начин појавила у парламенту.

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета рекла је Јовановићу да га посланичка група СРС није овластила да се у њихово име извињава.

– Он ако има потребу да се додворава скупштинској већини, односно владајућој странци, ми немамо. Он може у своје име или у име некога ко га је овластио – рекла је Радета.

Посланици владајуће већине су углавном током расправе критиковали реформу правосуђа прошлог режима и реизбор судија и хвалила предложена решења која се налазе на дневном реду седнице.

Посланик Српске напредне странке Марко Алтлагић рекао је да је приликом реизбора судија изабран „мртви“ Љубиша Ристић.

Он је казао да је бивша председница Врховног касационог суда Ната Месаровић изјавила да су сви кандидати били проверавани око 200 сати, те је упитао „како је проверавала и испитивала мртвог Ристића“.

Посланици настављају расправу о избору тужиоца и изменама Закона о судовима

Скупштина Србије наставља расправу о избору тужиоца за ратне злочине, избору јавних тужилаца у више јавних тужилаштава, као и о изменама Закона о судовима.

Посланици воде обједињену расправу о 43 тачке дневног реда, а разматра се листа кандидата за избор тужиоца за ратне злочине.

Влада Србије предложила је 20. априла парламенту два кандидата за новог тужиоца за ратне злочине, Милана Петровић‡а и Снежану Станојковић, а на ту функцију биће изабран кандидат који добије већ‡ину гласова посланика. 

Међу тачкама дневног реда је и потврђивање Споразума о зајму (Први програмски зајам за развојне политике у области јавних расхода и јавних предузећ‡а) измеђ‘у Србије и Међ‘ународне банке за обнову и развој, као и потврђ‘ивање Финансијског уговора „Унапређ‘ење објеката правосудних органа Б“ измеж‘у Србије и Европске инвестиционе банке. 

Разматрају се и предлози одлука о престанку функције члана Високог савета судства из реда професора правног факултета, председника Привредног апелационог суда, јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Нишу, јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Чачку, које је поднео Одбор за правосуђ‘е, државну управу и локалну самоуправу. 

На дневном реду је и Предлог кандидата за члана Високог савета судства, који су поднели декани правних факултета у Србији, на заједничкој седници, као и Предлог одлуке о избору председника судова и Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства. 

Скупштина на разматра и листе кандидата за избор јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Панчеву и Пожаревцу, које је поднела Влада. 

Расправља се и о предлозима одлука о избору јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару, јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Пироту, које је поднела Влада, као и листа кандидата за избор јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Нишу, Младеновцу и Врбасу, Старој Пазови, Великој Плани, Пријепољу, Новом Пазару. 

На дневном реду су и предлози одлука о избору јавног тужиоца у Основном јавном тужилашву у Зајечару, Врању, Алексинцу, Петровцу на Млави, Деспотовцу, Шапцу, Пироту, Неготину, Куршумлији, Руми, Сомбору, Брусу, Бору, Прокупљу, Лозници, Панчеву, Ваљеву и Мионици, које је поднела влада, и Предлог одлуке о избору заменика јавног тужиоца, који је поднело Државно већ‡е тужилаца.