Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈE: Да ли Шешељ губи посланички мандат?

0

Пресудом Војиславу Шешељу у Хагу отворило се питање да ли он има право да буде посланик у парламенту, пишу "Вечерење новости".

Лист наводи да Закон о избору народних посланила у члану 88 предвиђа да парламентарцу престаје мандат пре рока ако је у коначној пресуди осуђен безусловно на минимум пола године затвора.

У РИК-у је 2003. године донета одлука која се односи на хашке оптуженике у којој пише да могу бити бирани за посланике, јер и за њих постоји претпоставка невиности, а мандат им престаје аутоматски ако буду осуђени на шестомесечну казну затвора, потсећа се у тексту.

Члан РИК-а Миљан Карличић (СПС) казе за „Новости“ да се закон о посланицима односи на пресуде донете у домаћим судовима.

Према његовим речима, правилник РИК о хашким оптуженицима чак и да је даље на снази, не мозе бити изнад закона.

„По мени нема никакве препреке да Шешељ буде посланик“, сматра Карличић.

На питање како се закон односи само на домаћу јурисдикцију када Србија признаје све одлуке Хашког трибунала, Карличић каже да је Шешељ одслужио казну и не враћа се у Хаг и да нема смисла да не буде посланик.

Према тумачењу бившег члана РИК-а и председника Адвокатске коморе Београда Владимира Гајића, Шешељ више не мозе да буде посланик.

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је у среду лидера радикала Војислава Шешеља на 10 година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима у Војводини.

Пошто се у казну урачунава време проведено у притвору, Шешељ неће служити изречену казну.

Шешељ је у притворској јединици Хашког тринунала провео скоро 12 година, од фебраура 2003. године, када се добровољно предао трибуналу, до средине новембра 2014. године.