Прочитај ми чланак

Скупштина подржала Предлог за промену Устава

0

Народна скупштина, у којој после избора 21. јуна нема опозиције, која је бојкотовала изборе, усвојила је предог за промену Устава Србије који је поднела Влада.

Председница владе Ана Брнабић изјавила је раније данас да је тема владавине права изузетно важна за владу и да је зато одлучна да спроведе промене Устава како би правосуђе било независно, одговорније и ефикасније.

„Морамо да ојачамо владавину права у Србији и то ће довести до раста просечних плата и пензија. Напредак у области владавине права треба да доведе до осећаја градјана да су сви једнаки пред законом, да је правда и брза и достижна, да је правосуђе независно и одговорно и много ефикасније“, рекла је Брнабић у Скупштини Србије, образлажући предлог за промену Устава.

Како је раније објашњено, посланици ће се у овој фази изјаснити о намери Србије да мења највиши законски акт у делу о правосуђу, док ће се о конкретним решењима расправљати на некој од наредних седница.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство донео је 16. априла ове године Одлуку о покретању активности за промену Устава, а након тога су организована јавна слушања у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Након потврде Скупштине о намери за промену Устава, следећи корак је организовање референдума.

Председник Скупштине Ивица Дачић изјавио је да би референдум о променама Устава могао да се одржи на јесен, односно пре парламентарних избора и распуштања Скупштине.