Прочитај ми чланак

СКОТ: Важно је да се затвореници из Гвантанама успешно интегришу у српско друштво

0

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изразио данас и захвалност Србији што је примила два бивша затвореника из америчког војног затвора у Заливу Гвантанамо, оценивши да је сада важно да они буду "интегрисани у српско друштво".

pol-skot_620x0

Амерички дипломата је новинарима рекао да је пријем два притворнеика из Гвантанама дуго планиран и да је то део програма за затварање тог војног затвора.

Према његовим речима, САД имају помоћ од много земаља у реализацији тог плана, а Србија је, међу петнаестак европских земаља, које су примиле затворенике из Гвантанама.

Галијашевић: Не прихватати затворенике из Гвантанама, у супротном су могуће терористичке акције
„То је велики хумани гест“. нагласио је Скот, који, међутим, није желео да говори о детаљима договора са српским властима, али је истакао да је најважније да су они сада у Србији и да их је Србија примила.

– „Мислим да је најважније да ови људи буду примљени у српско друштво, да могу да започну нов живот – подвукао је Скот изразивши уверење да је Влада Србије већ предузела кораке у том правцу.

Двојица притвореника из америчког војног затвора у заливу Гвантанамо на Куби Мухамадија Давлатова из Таџикистана и Мансур Ахмад Саад ал-Дафи из Јемена пребачена су у Србију.

Ово је први пут да се у Србију шаљу притвореници из Гвантанама, где ће после овог трансфера остати 76 притвореника.

Не тражимо да Србија бира између САД и Русије

Скот је поновио данас да су САД и Србија партнери и да Вашингтон не тражи да се Београд опредељује између Америке и Москве.

Он је истакао да у потпуности подржава изјаву америчког државног секретара Викторије Нуланд, која је, како је подвукао, јасно рекла да САД сматрају да је Србија партнер Вашнгтона.

„Када имате партнера не говорите му да треба да изабере једног или другог партнера“, подвукао је амерички дипломата.

Он је, на питање да ли су тачне спекулације да је Нуланд од српских власти тражила да се дистанцирају од Русије, казао да је пет месеци у Србији и да му некада није јасно зашто се неке ствари, које нису истина, нађу у медијима.

– „Србија је наш партнер и идамо напред у сарадњи. Подржавамо Србију на њеном стартешком путу који је изабрала, а то је пут Европе и сарадње са западом. САД немају никакав други циљ“ – нагласио је Скот у изјави новинарима.