Прочитај ми чланак

Робовски рад у Шапцу, затвореници скупљају канцерогени отпад за компанију Еликсир

0

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да су затвореници Казнено-поправног завода (КПЗ) Шабац већ шест месеци ангажовани да три пута недељно лопатама скупљају канцерогени отпад у компанији „Еликсир“ и да по изласку из погона повраћају, имају опекотине по рукама и цури им крв из носа, и затражила хитно укидање „робовског рада“ у шабачком затвору.

„Реч је осуђеницима за лакша кривична дела, људима на прагу својих двадесетих година. Они су принуђени су да потпишу изјаву да улазе у погон ‘Еликсира’ на сопствену одговорност. Питам министарку правде Мају Поповић да ли је свесна противправности потписивања такве изјаве“, рекла је Ивана Парлић на седници Скупштине Србије.

„За ово је одговорна држава и министарка Маја Поповић лично. Тражим хитно предузимање мера како би се одмах прекинули робовски рад и нечовечно поступање према тим људима, лекарске прегледе и лечење затвореника, као и оснивање независне лекарске комисије. Захтевам да о свему буду обавештени посланици и јавност“, додала је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да је „Еликсир“ пре ангажовања затвореника користио услуге специјализоване фирме са посебном опремом за рад са опасним материјама, али је руководство те компаније због смањења трошкова склопило уговор са шабачким затвором чији је управник Душан Дукић, наводи се у саопштењу Народне странке.

„Захтевам да ми се достави уговор, ако постоји, између ‘Еликсира’ и КПЗ Шабац, као и извештај у каквом се здравственом стању налази 19 затвореника“, рекла је Ивана Парлић, која је навела имена затвореника.

Ивана Парлић је додала да је Законом о извршењу кривичних санкција прописано да управник затвора судији за извршење подноси предлог да осуђени обавља послове ван затвора на основу мишљења стручног тима.

„Захтевам имена чланова стручног тима који је проценио да би ови млади људи, такође нечији синови, требало да раде са опасним отровом канцерогеним отпадом. Који је правни основ да дозволите овај робовски рад“, питала је Ивана Парлић министарку Мају Поповић.

Ивана Парлић је навела да „ти младићи не смеју да се побуне, а људи који су у затвору су у највећој опасности од злостављања и тортуре.

„Ови окрутни поступци према затвореницима су супротни основној људскости и представљају затвореницима забрањене поступке злостављања, противне Уставу Србије, Кривичном законику, Законику о кривичном поступку и Закону о извршењу кривичних санкција“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је упитала Мају Поповић „да ли је могуће да не зна“ да је овакво поступање према људима супротно Универзалној декларацији о људским правима, Међународном пакту о грађанским и политичким правима, Конвенцији УН против мучења и других свирепих и нечовечних поступака и казни, као и Европској конвенцији о заштити људских права и основних слобода.

„Држава има обавезу да заштити затвореника као и свако људско биће, да заштити његов живот, право на здравље и достојанство“, закључила је Ивана Парлић.