Прочитај ми чланак

СКОТ: Ми Американци из дубине наших срца исказујемо саучешће за убијене Србе у Либији

0

vucic skot (1)

Београд — Мета коју су у Либији гађале америчке снаге није локација коју је Србија поделила са службама САД, у покушајима да ослободи двоје отетих српских службеника.

То је ФоНету изјавио амбасадор САД у Србији Кајл Скат.

Двоје српских дипломата је киднаповано, сада су мртви и то је велика трагедија, рекао је Скат, који је министру Ивици Дачићу и премијеру Србије Александру Вучићу, чим је за то чуо, одмах изјавио саучешће.

Државни секретар Џон Кери је исто био у контакту са Вучићем и обећао наставак сарадње у покушајима да се сазнају сви детаљи и да поделимо информације између наше две службе, рекао је Скат.

Толико знамо. У овом тренутку најважнија ствар је да дамо простор породицама да жале и да наставимо са истрагом детаља. Док то иде, чињенице су, како их ја знам, да су двоје ваших људи били киднаповани, рекао је Скат.

Српске власти су учиниле све што је у њиховој моћи да их лоцирају и ослободе, оценио је Скат.

Према његовим речима, власти Србије су у том процесу поделиле са специјалним службама САД информације о локацији за коју су сумњале да отмичари држе службенике Амбасаде.

Учинили смо шта смо могли да сазнамо да ли су тамо. Нисмо могли да сазнамо информације, али оно што могу да кажем је да мета која је гађана прошлог петка није иста мета коју су са нама поделиле српске службе безбедности, поручио је Скат.

Могу да кажем да је мета коју смо погодили била под сталном присмотром стотинама сати пре напада и током целог периода није било доказа да је на тој позицији било цивила, а сигурно не страних талаца, нагласио је Скат.

Морамо још да разјаснимо чињенице, поновио је он, да сазнамо што више можемо и важно је да наши и српски стручњаци поделе све информације које имају, тако да можемо доћи до коначног закључка.

Скат је, коментарушући реакције из Србије протеклих дана, рекао да је то шок за српски народ и Владу и да су логичне реакције које је чуо.

Био је напад, а потом су обавештени да су српски држављани пронађени на локацији и да су убијени, па је реакција нормална. Ипак мислим да још има ствари које морају бити разјашњене, рекао је Скат.

Основна чињеница остаје, нагласио је Скат, а то је да се страшна трагедија догодила, двоје држављана Србије су мртви и ми из дубине наших срца исказујемо саучешће породицама, њиховим колегама и Влади Србије.

Потребно је време да ране зацеле, рекао је Скат и нагласио потребу да се спроведе пуна истрага.

 

Фонет