Прочитај ми чланак

Шиптарску страну у преговорима предводиће човек кога Србија сумничи за најгоре злочине!

0

Разговоре Београда и Приштине на политичком нивоу са шиптарске стране највероватније ће предводити трговац људским органима Хашим Тачи, пише дневник „Коха диторе“.

– Ако се одлучи да дијалог буде на нивоу премијера, онда Тачи неће побећи од политичке, институционалне и људске одговорности – рекао је заменик албанског премијера на космету, Хајредин Кучи, истакавши да његова влада још није одредила главног преговарача.

Кучи је рекао да влада има иницијални план који ће бити допуњен у Скупштини Косова.

Како су рекли високи шиптарски званичници, ако председник Србије Томислав Николић не буде на челу екипе Србије, приштински тим неће предводити председница  Шиптара на Космету Атифете Јахјага.

– Председница ни на који начин неће бити укључена у дијалогу и неће бити део екипе која ће (разговоре) координисати – рекао је неименовани виски званичник косовске владе.

Кучи је, такође, казао да је остајање Атифете Јахјаге ван дијалога сугерисао и један део међународног фактора.

Приштински лист наводи да на Космету још не постији политички онцензус о разговорима на политичком нивоу.

Разговоре подржава премијер Албанаца на Космет,Тачи, који је и лидер ДПК, али у редовима ове партије има утицајних личности који се противе дијалогу, као што је председник скупштине Албанаца на Космету, Јалкуп Краснићи. Остале партије на власти подржавају дијалог.

Од опозиционих партија само Алијанса за будућност Косова подржава диалог, док су највећа партија у опозицији – Демократски савез Косова и покрет Самоопределење против разговора о политичким питањима, навооди приштински лист.

 

(ТАНЈУГ)