Прочитај ми чланак

Синиша Мали оставио раднике без плате због блокаде у Шапцу и Црног

0

Предузеће за путеве (ПЗП) “Ваљево” није успело да наплати своја потраживања од државе у висини од око 4,2 милиона евра. Како се наводи у обавештењу директора тог предузећа, исплату зарађеног новца забранило је Министарство финансија, а незванично им је речено да су проблеми настали као последица грађанских протеста на шабачком мосту, у којима је учествовао њихов запослени Драган Миловановић Црни.

Крајем прошле године хиљаде грађана блокирало је саобраћајнице широм Србије, а велики инцидент догодио се у Шапцу, када је један напредњак багером кренуо на демонстранте. Машину је зауставио Драган Миловановић Црни, запослени у шабачком огранку Предузећа за путеве Ваљево.

Испоставиће се да тај његов потез неће бити основ само за кривично гоњење, већ ће, по незваничним сазнањима директора ПЗП “Ваљево” Милана Митровића то послужити и као изговор да на исплату дугова тој фирми стави забрана до даљег.

Митровић у обавештењу запосленима наводи да је до кашњења исплате зарада за јануар дошло јер је Министарство финансија до даљег забранило исплату “зарађених потраживања за новембар и децембар 2021. и јануар 2022″.

“За сада су доспела потраживања предузећа према инвеститору у износу од 500 милиона динара”, пише у обавештењу директора.

Како он даље наводи, до сада нису добили ниједну усмену или писмену званичну информацију који су разлози насталих проблема и истиче да ни са стране ПзП Ваљево није било никаквих пословних пропуста за које знају, а које би могле да утичу на наплату потраживања.

Ипак, Митровић даље наводи да им је незванично речено да су проблем биле блокаде на мосту у Шапцу, а у којима је учествовао и Црни.

“Незванично и неформално нам је саопштено да су проблеми настали као последица дешавања на шабачком мосту у новембру прошле године, када су се одржавали грађански протести у којима је учествовао наш запослени Миловановић Драган – Црни, са пребивалиштем из околине Шапца”, пише у обавештењу директора у које је Нова имала увид.

Да је документ валидан, потврдио је Владимир Терзић, адвокат Драгана Миловановића Црног.

“То је оригинални документ. Мој клијент је то проверавао у фирми”, каже за Терзић.

О овом случају данас је говорила и Татјана Манојловић, потпредседница ДС, која је изјавила да је, према незваничним информацијама, разлог због којег је кажњено више од 500 породица запослених и бројни добављачи чињеница да је у овом предузећу запослен Драган Миловановић – Црни који је током протеста у новембру 2021. године спречио помахниталог возача багера да прегази грађане који су мирно протестовали на Шабачком мосту.

„Оваквим потезом Миловановићу је директно нацртана мета на леђима и заиста сам забринута за њега. Колико год нам било тешко да поверујемо да је одлазећи режим спреман на овакве мере, овај сценарио није немогућ имајући у виду притиске који се врше на послодавце чији су запослени учествовали у протестима од Ваљева, преко Јагодине до Ужица, Зајечара и Новог Сада”, рекла је Манојловић.

Она је навела да јој се чини да је много вероватније да је чињеница да у овом предузећу ради Миловановић искоришћена као изговор, а да се заправо ради о недостатку новца у буџету “јер деценија пљачке, непрофесионалног управљања, бахаћења и системског урушавања долази на наплату”.

“Или је можда ово само прва фаза у још једној аквизицији ‘Инкопа’, предузећа у власништву чувених контроверзних ‘бизнисмена’ са севера Косова и Метохије Веселиновића и Радојичића који сумњиво стечени капитал увећавају као једини учесници на сумњивим тендерима за изградњу путева“, изјавила је Манојловић.