Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉА БИ ОПЕТ да отерају на робију

0

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је, коментаришући жалбу коју је хашко тужилаштво поднело на ослобађајућу пресуду у процесу који се против њега водио пред међународним судом, да га то уопште не интересује јер је он тај суд победио...

– Баш ме брига за њихову жалбу! Нека раде шта им је воља, мене то уопште не интересује. Ја сам њих убедљиво победио – рекао је Шешељ за Информер.рс

Упитан да ли ће се одазвати позиву да присуствује суђењу, уколико оно буде поновљено по захтеву тужилаштва, лидер СРС је одговори:

– Не пада ми на памет. Ја сам у хашком притвору провео 12 година, погажена су ми сва људска права, као и право на завршетак суђења у разумном року. Немају они више шта да ураде… Aко хоће да понављају суђење, нека га понове, ја са тим немам ништа!

Тужилаштво Хашког трибунала поднело је данас жалбу на пресуду Војиславу Шешељу којом је ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине.

Тужилаштво у жалбеном поднеску детаљно указује на, како је навело, пропусте већине чланова из првостепеног судског већа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду крајем марта ове године и предлаже Жалбеном већу Трибунала да га прогласи кривим и осуди.

У жалби, која је написана на 100 страна, уз додатне анексе, Тужилаштво истиче како је првостепено веће судије Жана Клаудија Антонетија погрешно утврдило чињенично стање, јер није закључило како Шешељеви говори представљају физичко извршење прогона, депортације и присилног премјештања.

То је, како је навело Тужилаштво, детаљно објашњено у жалби.

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.