Прочитај ми чланак

Шешељ: Помиловао бих Звездана Јовановића

0

Председнички кандидат СРС Војислав Шешељ рекао је у емисији Прави угао да би помиловао Звездана Јовановића, осуђеног за убиство Зорана Ђинђића.

На питање ауторке и водитељке емисије Љубице Гојгић кога би одликовао, а кога помиловао, председник СРС је навео имена неколико академика и професора, а потом и име некадашњег припадника Црвених беретки који је убио премијера Владе Србије.

“Нема никаквих доказа да је убио Ђинђића. Вођен је режиран поступак, добили сте посластицу за крај емисије, немојте да се љутите… Саслушаван је Родољуб Миловић, ништа није признао и под батинама, а онда су му претили да ће му у условима ванредног стања ликвидирати целу породицу“, навео је Шешељ.

На констатацију ауторке емисије да он то све сазнаје из својих извора блиских Земунском криминалном клану, Шешељ је рекао да то знају сви адвокати у том процесу и да је Миловић потписао изјаву без присуства свог адвоката.

“Кључ Ђинђићевог убиства је одговор на питање ко је наредио да се стрељају Душан Спасојевић и Миле Луковић Кум, који су живи ухапшени, преслушавани, батињани и на крају убијени“, закључио је Шешељ.

Истакао је и да се радовао убиству премијера Србије Зорана Ђинђића, као што су се радовали Томислав Николић и Александар Вучић, као и да се залаже за то да се утврди политичка позадина тог атентата

Шешељ је изјавио да би у случају да буде изабран на ту функцију, завео ванредно стање и „похапсио целу Владу Србије“ уколико би признала независност Косова и Метохије.

Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Шешељ је казао да не верује да би актуелни премијер Александар Вучић пристао да потпише правно обавезујући споразум са Косовом на крају процеса евроинтеграција Србије.

„Ако би Влада Србије признала независност Косова, завео бих ванредно стање и похапсио владу. Косово се не сме признати никада као што се никад не сме брисати из перамбуле Устава Србије“, казао је лидер радикала.

Коментаришући заоштравање односа Београда и Приштине, Шешељ је казао да би са позиције председника Србије инсистирао да се Бриселски дијалог не настави док се не спроведе споразум о Заједници српских општина „у квалитативном погледу а не као неко удружење“.

„Инсистирао бих и да ЕУ гарантује имовину Србије на Косову и Метохији као и да се потпуно испуни резолуција УН 1244. Вучић и Дачић би сарађивали са мном јер бих био коректан али и гарант мењања власти искључиво парламентарним изборима а не под утицајем страних амбасада“, казао је Шешељ.

По његовим речима, Србија се од 90-их година променила „на горе“.

„Прво је 12 година досовске власти све уништило а онда су дошли напредњаци који нас непрекидно обасипају лажним оптимизмом“, казао је Шешељ.

Лидер радикала је додао и да је једини у стању да као председник Србије контролише рад владе наводећи да би било „смешно“ ако би Вук Јеремић или Саша Јанковић дошли у позицију да контролишу Александра Вучића.