Прочитај ми чланак

СЕРВЕР O ВУЧИЋЕВИМ ПОТЕЗИМА: Београд је одустао од суверенитета над Косовом?!

0

Бивши амерички дипломата Даниел Сервер оценио је данас да је Београд одустао од идеје да задржи суверенитет над Косовом и да се то види кроз пласирање идеје о подели и размени територије, за коју је рекао и да је "ужасна", јер би тако нешто могло да води дестабилизацији у региону.

Таквим наступом Београд је показао да нема намеру да управља косовским Албанцима, рекао је Сервер на представљању његове књиге Од рата до мира на Балкану, Средњем истоку и у Украјини, у организацији Форума за етничке односе.

© YT/ CGTN America

Према његовим речима, осим могуће дестабилизације у Македонији и Босни и Херцеговини, реализовање таквих идеја био би и подстрек руском преседнику Владимиру Путину за његове активности према Грузији или Молдавији.

Он је оценио да је појава америчког председника Доналда Трампа као „етничког националисте“, „отворила врата“ за идеје у Београду и Приштини за поделе и размене територије.

„Међутим, Тачи и Вучић су схватили да то не долази у обзир“, рекао је Сервер.

Он је оценио да Тачи и Вучић у својим парламентима не би добили подршку за тако нешто, али је нагласио да „лоше идеје“ никад не умиру и могу да се врате.

Према речима Сервера, у решавању проблема „измедју Косова и Србије могао би да помогне билатерални механизам и постизање разних прекограничних споразума“.

Говорећи о америчкој спољној политици, он је навео да су за њу деведесетих година Косово и Босна били врло важни али више нису приоретет, већ су сад то неке теме као што су Кина и Русија.

Он је рекао и да Србију „нико не гура у НАТО“ и да је тема проширења тог савеза „контроверзна“ у Вашингтону јер то значи и обавезу да се брани нова чланица.

Најављујући Сервера, директор Форума за етничке односе Душан Јањић је рекао да Сервер сматра да би евроатлантски оквир могао да помогне да кризе које се јављају на овом простору не пређу у сукоб.

Сервер, каже Јањић, сматра да ово што се дешава око Косова и дизање тезнија у Босни представљају део процеса распада бивше Југославије али су сад прилике пуно боље него деведестих година.