Прочитај ми чланак

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ тражи хитно хапшење Мише Вацића, а ПСГ забрану Српске деснице!

0

Савез за Србију затражио је од тужилаштва и полиције да хитно реагују и ухапсе лидера Српске деснице Мишу Вацића због, како наводе, експлицитних претњи смрћу "бацањем у Дрину" и других претњи које је упутио градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу. ПСГ захтева да Републичка јавна тужитељка Загорка Доловац покрене поступак забране рада Српске деснице.

Додају да мимо тога стоји само самоодбрана као доказ да држава не функционише.

„Веза и блискост батинаша од пре неки дан испред РТС-а и фашистичке реторике Мише Вацића су толико јаке и везивно ткиво им је режим Александра Вучића“, наводи се у саопштењу СзС.

ПСГ: Покренути поступак забране Српске деснице

Покрет слободних грађана (ПСГ) упутио је захтев Републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац да хитно покрене поступак забране рада политичке организације „Српска десница“ под вођством Мише Вацића због, како су навели, насилног, дискриминаторског и противуставног деловања.

„Јавно изречене претње Мише Вацића да ће се обрачунати са ‘издајницима из наших редова који шурују са Шиптарима’ и да ће такве представнике Срба протерати из Бујановца, као и најновијом изјавом упућеном градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу да је ‘дошао да га протера из Шапца’ и да ће га ‘изложити у затвору, да га гледају и да га пљуну сваки дан’ представљају довољан основ за забрану рада ове политичке организације“, оценио је ПСГ.

Као образложење свог захтева, ПСГ се позвао на Устав Србије који каже да „Уставни суд може забранити само оно удружење чије је деловање усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење зајемчених људских или мањинских права или изазивање расне, националне или верске мржње“.

„Из тог разлога захтевамо хитну реакцију Загорке Доловац да у складу са чланом 80. Закона о Уставном суду покрене поступак забране рада ‘Српске деснице'“, истакао је ПСГ.

Тај покрет је оценио да „наставак вишегодишње праксе ћутања“ Загорке Доловац у том случају представља доказ да је „правни систем државе Србије на издисају, а грађански рат у који власт уз помоћ својих сателита гура друштво све извеснији“.

Вацић је на страначком обраћању у Шапцу поручио Небојши Зеленовићу да ће као Аустроугари завршити у Дрини, да се пакује јер ће бити протеран у затвор, а потом додао да ће се у Шапцу направити затвор како би Зеленовић у њему био изложен и пљуван сваког дана.
Говор мржње и претње осудила и СМС

Странка модерне Србије најоштрије осуђује говор мржње и претње упућене градоначелнику Шапца, Небојши Зеленовићу од режимског десничара Мише Вацића, председника Српске деснице на оснивању градског одбора ове организације.

„Позивамо и државну тужитељку Загорку Доловац да спроведе активности у складу са својим надлежностима и испита деловање организације која позива на директно кршење Устава, прети грађанима и политичарима другачијих политичких уверења“, наведно је у данашњем саопштењу Странке модерне Србије.