Прочитај ми чланак

Какве су опције остале Ћути после оставке и напуштања Заједно

0

Дефинитивни разлаз Александра Јовановића Ћуте и Небојше Зеленовића, отворио је питање како ће ове две струје некада једне странке даље наступати. За Зеленовића се мање-више зна, јер је странка Заједно недавно потписала декларацију са Демократском странком, странком СРЦЕ и Румунском партијом, што даје назнаке и њихове коалиције на наредним изборима. Кад је Александар Јовановић Ћута у питању, он и још двоје чланова Еколошког устанка сада ће наступати у Скупштини као самостални посланици, осим уколико се не прикључе неком другом посланичком клубу. А та могућност постоји.

На основу свега што се претходних дана дешавало, стекао се утисак да је сарадња Јовановића и Зеленовића прекинута због Фејсбук странице Еколошког устанка са око 75.000 пратилаца, коју је странка Заједно практично преузела. То је резултирало тиме што је Јовановић недавно покренуо другу страницу Еколошки устанак – Ћута, а затим објавио да се повлачи са свих функција у Заједно.

Међутим, Фејсбук ситуација је само довела до кулминације врло напетих односа између некадашњих копредседника странке. Њихова мишљења су се разилазила по многим питањима, па је разлаз можда и логичан епилог. Не треба заборавити и да није био, како тврди, информисан о томе да је Заједно, чији је до јуче био потпредседник, потписала поменуту декларацију са ДС, СРЦЕ и Румунском партијом.

Што се њихове будућности тиче, ситуација је тренутно таква да Зеленовић има посланички клуб са пет посланика, а Александар Јовановић Ћута, Данијела Несторовић и Милинка Николић из Еколошког устанка остају самостални посланици, јер немају довољно посланика за формирање посланичког клуба.

Што се чланства у скупштинским одборима тиче, Јовановић у изјави за Нова.рс каже да ствари остају исте. Он остаје на челу Одбора за заштиту животне средине и у Одбору за културу, и информисање. Данијела Несторовић остаје у Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу где је члан и у Одбору за уставна питања и законодавство и Одбору за права детета, где је заменик члана. Милинка Николић остаје у одборима за права детета и заштите животне средине.

“У Скупштини ћемо наступати као самостални посланици за сад, а то како ћемо даље решавати питање нашег статуса, о то потом”, наводи јовановић за Нова.рс.

То што ће наступати самостално у парламенту, практично значи да ће Јовановић и остали чланови Еколошког устанка имати знатно мање времена да говоре у Скупштини, а то у опозиционом деловању није мали проблем.

Зато није искључена могућност да се у будућности чланови Еколошког устанка прикључе неком постојећем или са још неким посланицима оснују нови посланички клуб.

Кад је реч о оном делу опозиције која учествује у организацији протеста “Србија против насиља”, након разлаза са Зеленовићем, јасно је да није могућа нека ближа сарадња Еколошког устанка ни са Демократском странком. Дакле, пред Јовановићем су следеће опције: Зелено-леви посланички куб Не давимо Београд, Правац Европа који предводи Мариника Тепић, Народна странка Вука Јеремића или посланички клуб Народни покрет Србије који предводи Мирослав Алексић.

Последње две опције можда су и најреалније. Народна странка, зато што је Јовановић недавно отворено подржао њихов предлог за одржавање референедума о Косову, док је опција Мирослава Алексића недавно прошла сличну ситуацију с цепањем посланичког клуба.