Прочитај ми чланак

САША ЈАНКОВИЋ мења име покрета?

0

Дан по одржавању оснивачке скупштине удружења грађана бившег омбудсмана Саше Јанковића која је у недељу изгласала име удружења "Слободни грађани Србије" дошло је до проблема.

Наиме, удружење под истим тим именом је већ регистровано у Агенцији за привредне регистре. На питање хоће ли име бити промењено и хоће ли можда бити одржана нова оснивачка скупштина јуче нисмо успели да добијемо конкретни одговор у овом удружењу. Одговорено нам је:“Ми ћемо свакако наставити да окупљамо слободне грађане Србије, а проблем са именом решићемо баш као што решили многе друге препреке на које смо наишли током оснивања“.

Јанковић је јуче на свом Твитер налогу написао: „Интересантна“ новост: У надлежном органу управе је пре 18 дана регистрована друга организација под именом „Слободни грађани Србије“.

И заиста у Агенцији за привредне регистре 24. априла ове године регистровано је удружење грађана под именом „Слободни грађани Србије“, са седиштем у Новом Саду, а као заступник се наводи Бојан Павловић. У статуту тог удружења се наводи да је то невладино и непрофитно удружење основано на неодређено време ради остваривања циљева у области информисања грађана о свом битним питањима и аспектима друштвеног живота и у областима саобраћаја, образовања, културе и уметности.

На питање једног од пратилаца на мрежи Твитер како ће проблем бити решен, Јанковић је одговорио „као и све друго досад, о чему вас нисмо замарали, решићемо. Само смо још одлучнији“.

Да ли је реч о „крађи“ имена или је до тога дошло случајно, међу члановима Јанковићевог удружења колају разне приче. С једне стране, како незванично кажу, ово име Јанковићевог удружења пре 18 дана није било ни у најави, ни у расправи међу онима који су радили на оснивању покрета, те се намерна крађа може изузети како опција. Ипак, адвокатски тим који је са Јанковићем радио на оснивању удружења, слажу се наши саговорници, морао је пре оснивачке скупштине одржане у недељу да провери податке из АПР, како би се избегла ова непријатна ситуација. Како нам је незванично речено, Председништво би требало да има овлашћење да промени име удружења.