Прочитај ми чланак

Удбашки тандем Вучић – Саша Јанковић поново јаше: Све је истина

0

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас после подне у Истанбул, чиме је почела његова посета Турској.

Вучић се вечерас ообратио јавности у Србији из Истанбула. Он је говорио о нападима из региона, о изборима, опозицији, СНС-у, као и о сусрету са Реџепом Тајипом Ердоганом.

Говорећи о пажњи коју је привукла посета Ангеле Меркел Србији, Вучић је рекао да не мисли да је само њена посета изазвала ту пажњу, али је додао да је посета Меркелове а нас веома важна.

„То је, не могу да кажем, круна моје политичке каријере, али свакако је веома значајно за мене да се сусретнем са Ангелом Меркел“, рекао је Вучић

„Увек има потребе да се Србија оцрни… Србија је на добром путу, Србија напредује и има добре резултате и не морамо да се осврћемо. Ја не морам да зовем Додика па да ми тема буде Милановић или Ђукановић. Ту бих улогу препустио њима“, рекао је поводом критика које долазе из региона.

„Мене не занимају ни Ђукановић, ни Милановић“

„Ја немам ништа лично против било кога, не занимају ме ни Ђукановић, ни Милановић… Мене занима та антисрпска политика. Ништа нас њихово не занима, ништа нас не интересује, само нас занима право Срба на живот и на слободу“, рекао је.

„Ђукановић будућност своје земље види у асимилацији свих, а ја видим нашу земљу где свако може да буде свој на своме. Он жели да гради своју земљу тако да Срба тамо не буде, а онда ће да одузме цркву. Смислили су да за попис направе посебан одељак националност, где би сви ваљда рекли да су Црногорци, а посебан део етничка група, да би могли да кажу да је 100 одсто црногорска националност“, казао је Вучић.

Председник Србије је поновио да никада није позвао Србе да, како су Ђукановић и Милановић тврдили, „млатарају некаквим заставама“.

„Они су речи Петра Божовића ставили мени у уста и рекли, то је Вучић урадио“, објаснио је Вучић.

О писању хрватских медија: „Већа сам звезда од Леброна Џејмса“

Вучић је рекао да се није мешао у дешавања на Цетињу, а да је опет проглашен дежурним кривцем за све што се дешавало. Како је објаснио, није се чуо ни са Кривокапићем, ни са Абазовићем.

Он је нагласио да је убрзо кренула и кампања против њега у хрватским медијима.

„Србија ће наставити да се бави својом економијом, својим напретком, својим растом… Србија неће одговарати шовинистички. Ми ћемо увек да пружимо руку и да градимо своје односе и са Хрватском и са Црном Гором“, поручио је Вучић критичарима.

На констатацију да је у хрватским медијима било око 50 текстова о њему, рекао је да је преко ноћи постао звезда.

„Постао сам већа звезда од Леброна Џејмса“, рекао је „Крив сам и што сам Вукану дао такво име. Како се не сетише Данила, можда је то био мој покушај да утичем на хрватски престо. И то су објавили у најозбиљнијем листу, пазите. Да сам ја дао Вукану такво име зато што је то први син Стефана Немање, па ја тако желим да стварам Велику Србију – рекао је председник, и додао да је у томе разлика између нас и њих – пошто ми не одређујемо никоме каква имена дају деци“, рекао је.

„Што се наоружања тиче, они су фељтон направили о мени. Моја слика, и шта је све Србија купила и набавила. Свака им част, ако треба могу и фактуру да им пошаљем, да виде шта смо купили. Када видим све те нападе, сетим се речи владике Сергија, који ми је рекао: „Док они тебе нападају, ја сам миран за Србију“. А што се тиче сукоба Демократа и УРА, и за то сам крив, ваљда имам неке снимке у фиоци“, рекао је Вучић.

„Немојте да нам замерите што волимо Републику Српску“

О изјавама Бакира Изетбеговића рекао је да сматра да није у праву и да Србија жели пријатељски однос са свима у региону.

„Када не могу да вас унизе, када виде да је агресија на Србију тешка или немогућа, онда је то њима проблем“, рекао је.

„То он говори о случају Едина Врања… Знате да је имало фер, вакцине су потребне за људе, ако смо једном човеку у Сарајеву спасили живот, срећан сам због тога. Што се тиче жита, мислим да нам је свима потребно. Не мислим да је он (Изетбеговић) у праву… Зато апелујем на наше органе да ступе у контакт са босанским органима, да једном објаснимо ко против кога ради и слично. Нама је договор са бошњацима преко потребан“, рекао је Вучић.

„Суштина је у томе да ми не желимо да мењамо границе. Ми само желимо да имамо своју земљу и да имамо пријатељске односе у егиону. Али немојте да нам замерите што волимо Републику Српску“, казао је.

„Јанковић је рекао истину“

„Саша Јанковић је, уверен сам, рекао истину и говорио тачно оно што се дешавало. Ви знате да у нашој земљи раде тајне службе и није тајна да неке земље нису одушевљене брзом напретку Србије. Што би се неко радовао бржем развоју Србије од Црне Горе или од Хрватске“, рекао је.

„Патријарха упоређују са Степинцем“

„Јесте видели како су напали нашег патријарха Иринеја? То је такав застрашујућ и бруталан напад. Они Алојзија Степинца величају у свеца, а Иринеја представљају као злочинца, а ускоро ће и Порфирија. За све то имамо само један одговор. Уопште не треба свакодневно коментарисати, евентуално једном у месец дана разјаснити“, казао је.

„Покушавају да ме склоне“

„Уопште не патим због тога што Србија нема море… Рад је тај који доноси разлику. Ако погледате и Вебера и Калвина увек су инсистирали на томе да је рад тај који доноси разлику, зато нам треба још више фабрика и нових ствари“, тврди Вучић.

„Суштина је у следећем, покушавају да склоне мене, не зато што сам ја важан или леп. Него зато што су схватили да је питање руководства изузезно значајно, тако да ако по том питању направите грешку, њу ћете скупо да плаћате“, додао је.

Како је додао, он смета другима због високих циљева.

„Пре пет година сте имали хајку на нас због Савамале и Београда на води. Данас немате ко не иде тамо. Неки храбри људи данас крећу да раде Пожаревац-Градиште -Голубац неки храбри људи урадили су аутопут Чачак…“

Рекао је и да ће да поднесе извештај о запосленима у Врању. Ићи ће тамо и разговарати. Када буду видели да када буде добио 70 одсто гласова из Врања, то ће побити лажне вести о ситуацији у том граду.

Опозиција, избори, медији и СНС

„Не мислим да је то нарочито важно, али смо спремни да учинимо све да би се други осећали боље“, рекао је Вучић с обзиром на то да се ближе избори, Ђилас одустаје од међустраначког дијалога, и покушао је да уцењује Брисел.

На питање шта они хоће, каже – власт.

Могли сте да прочитате њиховог идеолога Веселина Симовића који је рекао да је разлог неизласка на изборе слабост опозиције, а не изборни услов. Не гласају у Србији деца од 10 година па да можете да их преварите.

У 2012. години нисте имали новине против власти, а данас имате много њих који пишу највеће бљувотине, само да се нешто објави, рекао је Вучић. Рекао је да су глуматање и политичке игрице „океј“, међутим осудио је лош говор против своје земље.

И у СНС-у је направио анализу – најпопуларнији су у народу они који имају највише негативних објава. То тумачи да је зато што се они боре и трпе ударце. Сутра је седница главног одбора СНС, а то је прва на којој Вучић неће бити пристутан.

„Ја мислим да је то што је Саша Јанковић веома историјски значајно за нашу земљу. То ће ући у уџбенике за 20,30 година.“

„Не заборавите да је то човек који је добио мало гласова. Говорио је о ономе што се стварно збивало. Није питање да ли ће мени отићи срце, сигурно хоће питање је само кад. Битно је само оно друго – како ући изнутра, Вучић ће да га прихвати, а онда изнутра да га смениш… Он је човек то добио. показао је ту дозу људске части.“

Не плаши се ни отказивања срца, а камоли људи изнутра и да ли ће неко да га смени.

„Неће моћи да белу траку окрече на путевима које смо ми направили запамтите то. Ни да помисле да изграде пруге, па ни за децу по шопинг моловима да се врте укруг, наспрам пруга које ћемо ми стварно да направимо“, рекао је.

Да ли је задовољан? Није, сматра да увек може више.

„СНС није странка у којој је већина људи све време на власти. Имамо и ми људе који су у СНС-у који су ту откад смо на власти, то је око 30 одсто људи који су вукови и вучице.“ Да ли ће се поново кандидовати за председника? „За Маринику Тепић, за Бориса Тадића, то смо чули већ 100 пута.“ Милош Јовановић је озбиљан човек, оценио је Вучић. Додао је да му је драго да ТВ Хепи, односно Пецони има свог кандидата

Више од 10 сусрета са Ердоганом

„Много тога што могу да виде за неколико месеци и година. Ја сам јуче имао разговоре са 14, 15 великих турских инвеститора.“

„Причао сам са младићем који је оженио Српкињу из Малог Зворника, отворио фирму и запослио 160 људи. И има планове да запосли још 200 до 300 људи. Знате ли шта то значи за Мали Зворник. Или места попут Лебана, Крупња, Лесковца или Житорађе. Тамо не можете да одведете Бош и Сименс, али морамо да размишљамо о свом руралном и субурбаном делу. То је друга плата у једној породици“, истиче председник.

„Турска је велики регионални играч, ми смо много мањи од њих у сваком смислу“, рекао је.

Вучић је рекао да се више од десет пута састао са Ардоганом, као и да га је звао сваки пут када је постојао неки проблем. „Често се чујем са Ердоганом. Он је човек који је веома пажљив, и увек позове. И када се Вукан родио, и када су постојали проблеми са здрављем. Турци воде рачуна о томе“, рекао је Вучић. Он каже да увек постоји само једна истина, и да су рад и резултати његово главно оружје. „Оно што је важно шта остаје иза вас. Сви људи су смртни, осим оних који оставе велика дела иза себе, и када сневате велике снове, па се људи и за педесет година сете вас, то је велика ствар. Као што се ми данас сетимо Стефана Немање, Карађорђа, Милоша, Александра, Михајла, Милана, Петра и Александра… Уверен сам да ће се неко за 100 година сетити, и за то живим“, закључио је председник Вучић.

Вучића је на истанбулском аеродрому дочекан уз највише војне почасти, објављено је на званичном инстаграм налогу „Будућностсрбијеав“.

Како је најављено, Вучић ће се у Истанбулу састати са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.