Прочитај ми чланак

САНДА: Еврофанатична политика Владе Србије потире својим хтењем све оно што је српско

0

sanda pored crkve 2

„У славу Великог Вожда“, манифестација која се традиционално одржава у Великој Плани у спомен на вођу Првог српског устанка који је погубљен у Радовањском лугу 1817. године, завршена је данас, 26.07., на 198. годишњицу Вождове смрти, парастосом и пригодним културно-уметничким програмом, код места где је Ђорђе Петровић првобитно био сахрањен, испред Цркве-споменице, задужбине Александра Првог Карађорђевића.

Овој свечаности, на празник Сабора Светог Арханђела Гаврила, осим руководства великоплањанске општине, удружења „Краљевина Србија“ и мноштва грађана, поштовалаца успомене на великог Вожда, присуствовала је и Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије.

„Данас сам овде на позив општине Велика Плана и општинског руководства, а председник ове општине Дејан Шулкић истовремено је и председник Извршног одбора ДСС-а. Наша странка је настала пре 23 године, тачно на данашњи дан, настојећи да промовише вредности, и демократског и националног. Управо данашње обележевање „Вождових дана“ говори о томе да ми као странка желимо да наша Србија чува најлепше и најплеменитије традиције нашег народа, успомену на очеве модерне српске државе – изјавила је за Паланачке новине Санда Рашковић Ивић, после завршетка Свете Литургије у Радовањском лугу, љубазно се одазвавши позиву да одговори и на питања која нису у директној вези са поводом њеног данашњег доласка у Велику Плану.

Да ли је национални интерес о коме говорите угрожен актуeлном политиком српске Владе?

Еврофанатична политика потире, својим хтењем или без свога хтења, све оно што је српско, све оно што је традиционално, оно што је наш идентитет. Улазећи у једну супер-државу, као што је Европска унија, од нас се тражи, и тражиће се још више – да се одрекнемо властитог идентитета. Народ без идентитета престаје да буде народ, и постаје једно тесто, топовско месо, постаје једно велико ништа. Србима то није потребно, ми смо били слободарски народ, умели смо да се бринемо и о себи и о другима, и били смо кадри и стићи и утећи, и на страшном месту постајати, и ја мислим да тако треба и да остане.

Да ли то значи да ће се странке и покрети који имају национални предзнак у својим програмима ујединити на наредним изборима?

Ми смо својим Божићним прогласом, од 8. јануара ове године, са „Дверима“ и са групом интелектуалаца – обелоданили да радимо на окупљању свих родољубивих снага у Србији. То су све оне снаге које су за слободу Србије, против колонизације наше земље, и политичке и економске, која је сада на делу. То су све оне странке које су против уласка Србије у Европску унију. Нисмо ми против Европе. Ми смо стари европски народ, али ми смо против бриселске администрације, против смо уласка Србије у НАТО, за очување Косова и Метохије у Србији, за нешто што се зове „економски патриотизам“ – а то подразумева давање предности нашим, домаћим произвођачима – за очување села и за веће ослањање на Русију.

Скуп, коме је присуствовала Горица Гајић, чланица Председништва ДСС и нови председник ДСС-а у Смедеревској Паланци, професор Златан Бећић, имао је и занимљив културно-уметнички програм, наступ хора „Православни српски појци“ из Београда и сплет народних игара у извођењу КУД-а „Карађорђе“ из Радовања.

Ликовна колонија, отворена у скопу овогодишње манифестације, трајаће до последње дана јула.

Извор: Паланачка хроника