Прочитај ми чланак

„Самоопредељење“ хоће да мења границу између Косова и ЦГ

0

samoopredeljenje

(Вести)

Покрет „Самоопредељење“ са Косова намерава да се укључи у политички живот у Црној Гори. Циљ му је, како се наводи, побољшање статуса Албанаца у Црној Гори, објавио је подгорички лист „Вијести“.

Према објашњењу, та странка, на чијем је челу Аљбин Курти, неће регистровати огранак у Црној Гори, али ће наћи друге моделе политичког деловања у тој држави.

„Самоопредељење“ намерава да се укључи у политички живот у Црној Гори: Неће регистровати огранак у Црној Гори; наћи ће друге моделе политичког деловања у ЦГ

Активисти „Самоопређељења“ су демонстрирали приликом одржавања „Форума пријатељства Косова и Црне Горе“ у Приштини, против наводне дискриминације Албанаца у Црној Гори. Упркос званично добрим односима између Црне Горе и Косова и решеном статусу Албанаца у Црној Гори, на адресе црногорске власти не баш ретко са Косова стижу приговори у вези са тиме. Раније је, неколико пута, локално становништво у неким косовским пограничним селима уз Црну Гору тражило да се исправи наводно неадекватна гранична линија између Црне Горе и Косова.

Према наводима са тих протеста, имања неких сељака у општини Пећ су на територији Црне Горе. Албанске странке у Црној Гори, углавном све, често се према црногорској власти односе готово уцењивачки. Уз своје политичке захтеве подсећају да су Албанци на референдуму 2006. године гласасли за независност Црне Горе.

Најрадикалнија политичка странка која окупља Албанце у Црној Гори је Демократски савез (који носи исти назив као и партија на Косову), чији лидер Мехмед Бардхи често иступа са веома радикалним оценама положаја Албанаца у Црној Гори. Бардхи, али и још неки албански политичари у Црној Гори, тврде да положај Албанаца у тој држави још није решен, што изазива подозрење, јер се не зна шта тачно значи та политичка оцена.

Раније је од стране неких албанских политичара у Црној Гори било захтева да подручја која су претежно насељена етничким Албанцима добију свој „економски суверенитет“.
На јесен ове године, према најавама, биће одржан референдум о осамостаљивању подручја Малесије у посебну општину. То подручје сада припада Подгорици.