Прочитај ми чланак

САМИТ У ТИРАНИ У СЕНЦИ „ДВОГЛАВОГ ОРЛА“: „Хладно“ руковање Вучића и Тачија

0

У Тирани је почео састанак лидера Процеса Брдо-Бриони, на којем учествује и председник Србије Александар Вучић.

Вучић је допутовао синоћ у Тирану, у атмосфери напетости коју је изазвала изјава косовског председника Хашима Тачија да је са албанским премијером Едијем Рамом, иначе домаћином регионалног састанка, разговарао о уједињењу Албанаца, потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Косова и припајању тзв. Прешевске долине на југу централне Србије.

FOTO: SCREENSHOT INSTAGRAM

После разговора синоћ у Тирани са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, Вучић је изјавио да су Албанци успели да свакодневним понављањем о свом националном уједињењу то постане нормално и да нико више на то не реагује.

„Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу“, рекао је председник Вучић.

Он је Могеринијевој изразио незадовољство, како је рекао, чудним дешавањима између Тиране и Приштине, каква је и прича о националном уједињавању албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија.

Како је саопштено, Вучић је с Могеринијевом разговарао и о европском путу Србије и неким стварима из домена владавине права и по заврсетку европских избора.

Он је додао да очекује повољније оцене и могућност отварања нових поглавља у преговорима о учлањењу Србије у ЕУ.

ДОДИК: НИКО НЕ РЕАГУЈЕ НА ИЗЈАВЕ О АЛБАНСКОМ УЈЕДИЊЕЊУ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио да су он и председник Србије Александар Вучић могли да одрже састанак о националном уједињењу као албански премијер Еди Рама и косовски председник Хашим Тачи уоци самита Брдо-Бриони у Тирани, и упитао како би међународна заједница тада реаговала.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kako sprovesti reforme i kako prevazići izazove na putu ka ujedinjenoj Evropi. -predsednik Vučić učestvuje danas na sastanku lidera procesa #BrdoBrijuni u Tirani.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Он је рекао да Република Српска води рачуна о томе да се Србији не погоршава ситуација и да додатно не долива „уље на ватру“.

„Да није тога да још више излажем Вучића на неку врсту ватре, ја бих затражио сличан састанак и да пошаљемо сличне поруке које су део очекивања људи у РС. Како би свет реаговао на те наше изјаве“, упитао је Додик.

Он је пред самит Брдо-Бриони рекао новинарима да на Тачијеве и Рамине изјаве о отварању граница и националном уједињењу Албанаца, нико не реагује.

„Видео сам да поред интеграције Косова и Албаније траже и Прешевску долину (на југу централне Србије). Још је само фалило да траже и Калиформију да им се придружи“, рекао је Додик.

Додао је да ће на скупу послати јасну поруку да су најаве Раме и Тачија неприхватљиве, да то угрожава разговоре Београда и Приштине о решењу косовског питања и доводи у питање сваку могућност постизања консенуса.

„Ако су бирали најмање лош тренутак за такво пласирање вести, онда је то било на овом самиту. Синоћ након тих изјава готово да нико од учесника скупа није приметио такву изјаву. Очигледно је да би приметили само наше изјаве“, рекао је Додик.

Додао је да РС подржава Србију у погледу преговора са Приштином и да БиХ, захваљујући РС, није ни признала независност Косова.

За скуп у Берлину каже да је слика како свет види косовско питање, јер скуп није дао никакве резултате осим што је можда удаљио могућност да се дође до неког компромиса.

„Изабрали су (председника у техничком мандату Савета министара БиХ Дениса) Звиздића који је отишао и причао приче које њима годе за уши. То је тај модел. Могу само замислити како је Вучићу самом у том амбијенту, јер сам и сам годинама пролазио кроз такве ствари и био изложен на мултилатералним састанцима јединственом ставу странаца, Бошњака у неко време и Хрвата и готово сам бранио политичке ставове Републике Српске“, навео је ДОдик.

Говорећи о протестима у Тирани који су организовани против њега и председника Србије Вучића, он је рекао да су их организовали људи са Косова.

„Не придајем томе посебну пажњу. Ми смо овде да покушамо разговарати о важним темама за Балкан у оквиру процеса Брдо-Бриони који се организује задњих година. Верујем да то неће бити уобичајена прича и позивање на универзалне вредности, него да ће поставити ствари на другачији начин“, закључиио је Додик.

ХЛАДНО РУКОВАЊЕ ВУЧИЋА И ТАЧИЈА

Готово сви албански и приштински медији забележили су данас руковање председника Србије Александра Вучића и председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, пред почетак регионалног самита Брдо-Бриони у Тирани, уз коментар да је било – хладно.

Вучић и Тачи руковали су се у присуству шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Сусрет Вучића и Тачија у Тирани дошао је дан након што је српски председник поручио да никада неће признати косовску независност, док је косовски председник јуче рекао да је по доласку у албанску престоницу са премијером Албаније Едијем Рамом разговарао о потпуном укидању границе између тзв. Косова и Албаније и припајању три општине југа централне Србије косовској територији.

Председник Вучић рекао је синоћ да је реч о суманутим идејама, нереалним, али да ће свакако на то указати и Тачију и другим званичницима, мада су, како је указао, Албанци сталним понављањем таквих ствари чине утисак да је тои нешто нормално.

Приштинска ТВ 7 јавила је да је Тачи потпуно игнорисао председавајућег Педседништва БиХ Милорада Додика.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!