Прочитај ми чланак

ШАЉУ ЛАЖНЕ ИЗВЕШТАЈЕ: Ево ко су Вучићеви људи задужени за медије у Русији

0

Како би јавном мњењу у Русији створио лажну слику око дешавања у политичком животу Србије, посебно када је у питању однос према Косову, председник Србије Александар Вучић прави своју мрежу утицаја и на медијском пространству у Русији, преко сајта Балканист.ру, пише цетиње.ме.

Најистакнутији експонент Вучићевог утицајај у Русији је сајт Балканист.ру, чији је главни и одговорни уредник Олег Бондаренко. Бондаренко не скрива да је био саветник Томислава Николића и Александра Вучића, а судећи по текстовима које објављује његов сајт, та конекција није престала, те да пословни односи још увек опстају. Занимљиво је да за овај портал пише и албански лобиста Петар Искандеров, поготово када се узме у обзир да је задатак овог портала да популаризује идеју поделе Косова и Метохије, кроз различите „експертске“ текстове људи који су блиски Вучићу, пише Цетиње.ме.

Сајт Балканист.ру није једини на медијској сцени Русије преко којег Вучић покушава да јавном мњењу створи лажну слику. Део те мреже чине и поједини запослени у амбасади Русије у Београду и дописници неколико руских новинских агенција из Београда. Међу њима је и Павел Бушуев, дописник ТАСС, као и брачни пар Димитриј и Катарина Лане, који пишу за Балканист.

На фотографији изнад Павел Бушуев (десно) се налази са Милошем Ковачевићем (лево), руководиоцем Центра за српско-руску сарадњу, Вучићевим човеком, који служи да се представља као велики русофил, а уједно и да напада опозицију свим расположивим снагама.

Да се у Русију од стране учесника ове мреже шаље лажна слика о стању у Србији, сведочи и поређење са извештавањем свих светских медија о побуни против диктатуре. Наиме, бука коју грађани Србије у 20.05 стварају против режима Александра Вучића стигла је до свих светски реномираних медија. Тако је Вашингтон пост писао: У Србији је бунт људи против власти, док је Њујорк тајмс то видео: Шерпама и пиштаљкама против Вучића.

Ипак, Павел Бушуев за ТАСС пише о масовној акцији подршке власти, шаље фотографије и видео снимке са кровова зграда у Београду, на којем присталице и активисти СНС-а пале бакље. Бушуев је фасциниран акцијом Вучићевих плаћеника толико да је на друштвеној мрежи Фацебоок објавио снимак паљења бакљи по Београду. У допису централи ТАСС у Русији, послао да је то реакција власти на позив опозиције да се буком боре „против тираније“.

Foto: Printscreen

Попут реторике коју користе прорежимски медији у Србији, Павел се према опозицији опходи на исти начин, дакле без икакве новинарске објективности.Уместо поштовања новинарског кодекса и писања истине, Павел Бушуев пише да власт оптужује председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је украо 500 милиона долара.

Сасвим „случајно“ између редова провлачи и информације из приватног живота једног од опозиционих лидера, те тако наводи да му породица живи у Лондону, пише Цетиње.ме.

Како Директно.рс сазнаје, Савез са Србију ће се овим поводом обратити руководству ТАСС и обавестити их о правом стању протеста у Србији, те прљавој кампањи која се води против лидера опозиционих странака.