Прочитај ми чланак

РЕШАВАЊЕ КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА: Американци желе да буду саветници у преговорима

0

Американци ће у наредној фази решавања косовског питања тражити да добију статус саветника како би избегли да се Руси директно укључе у преговоре о коначном статусу Косова, тврде за Данас незванично извори из дипломатских кругова, који потврђују недавна сазнања нашег листа да је могуће организовање међународне конференције о Косову, својеврсног „Рамбујеа два“.

Упитани да ли је, уопште, могуће, избећи директно укључивање Русије у даљи процес преговора, наши саговорници потврдно одговарају. „Европска унија и Сједињене Америчке Државе неће дозволити да се Русија директно укључи, јер Русија није присутна војно и политички на Косову, тако да се њена улога своди на утицај у Савету безбедности Уједињених нација“, напомињу дипломате.

Како Данас сазнаје, земље „квинте“ – САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија, „имаће одлучујућу улогу у дефинисању коначног статуса Косова, док ће Русија имати само улогу консултанта“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је прекјуче поводом евентуалног организовања „Рамбујеа два“ да „није битно да ли је Рамбује два или пет, већ је важна суштина“.

„Мене интересују суштина и резултат. Да ли се прави конференција у балској дворани или обичној сали, испред на путу, мени је потпуно свеједно. Желимо да видимо решење, а да Србија хоће и може да га прихвати, сачува образ, да се народ не осећа пониженим, зна да има будућност, и пре свега да Србима на КиМ буду загарантовани будућност, мир и безбедност, али и заштите интереси Србије. Када то будемо видели, могу да закажу конференцију где год хоће, у Лос Анђелесу или Токију, или било где друго… Није важно место већ садржај предлога“, истакао је Вучић након обиласка Интерната Војне гимназије у Београду, пренео је Тањуг.

Никола Буразер, програмски директор Центра савремене политике, оцењује за Данас да не верује да је могуће да у ситуацији где западне земље не могу са Русијом да постигну договор и кад су у питању много актуелнији проблеми, учине то у вези са Косовом.

– Такође је тешко замислити да се читав процес у потпуности измести из оквира ЕУ, будући да би то био озбиљан ударац по Европску комисију и нарочито високу представницу Федерику Могерини, којој следеће године истиче мандат и која је веома заинтересована за успех овог процеса до тада. Но, било би добро ако би се на неки начин обезбедила подршка Русије и Кине за решење до кога се на крају дође, као и да постизање решења снажно подрже САД. Догађај попут Рамбујеа два није немогућ, али је ипак мало вероватан, сматра Буразер.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је прошлог викенда говорећи о односу Београда и Приштине да ће „рат бити прекинут кад две стране признају једна другу“. „Са Србијом смо имали рат који је прекинут 9. јуна 1999, али званично ће рат бити прекинут када две стране признају једна другу. Баш као што је признала Хрватску, Босну, Србија би требало да призна и Косово. Ово је у нашем интересу и не треба да се плашимо да заједно седнемо за преговарачки сто и озваничимо признање“, рекао је Харадинај.

На Харадинајеве поруке реаговао је директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је навео да „свакодневним сензационалистичким изјавама, Приштина на најбољи начин доказује да статус наше јужне аутономне покрајине није онакав каквим га прижељкују и представљају тамошњим грађанима“.

УНМИК важан за стабилност

У разговору са помоћницом генералног секретара УН за мировне операције Бинтом Кејтом, председник Србије Александар Вучић је јуче поздравио „добру сарадњу са УН“ и истакао важност УНМИК-а „за обезбеђивање мира и стабилности и заштите српског народа на КиМ“. Вучић је изразио забринутост због све учесталијих напада Албанаца на Србе и помоћници генералног секретара предао листу инцидената који су се догодили током маја на Косову.