Прочитај ми чланак

Реконструкција владе: Напредњаци спремили нове људе?

0

sns(Ало)

Састанак Ивице Дачића, Александра Вучића и Млађана Динкића, који је планиран за данас после подне, биће последњи покушај да се поправе пољуљани односи у владајућој коалицији!

Према нашим сазнањима, и даље су све опције отворене – од реконструисане Владе са или без Динкића до нових избора на пролеће, а све ће бити много јасније након седнице Главног одбора Српске напредне странке у петак.

Док лидери владајуће коалиције покушавају да у тајности држе могућа имена за смене и замене министара, „Ало!” сазнаје да је Дејан Ристић, вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије, најозбиљнији кандидат за министра културе у реконструисаној Влади.
Он ће доћи на место Братислава Петковића, који свакако неће преживети чистку у Немањиној 11 коју је пре свих захтевао и заговарао вицепремијер Александар Вучић, посебно незадовољан његовим учинком.

Неколико замена за Славицу!

Позиција није чврста ни министарки здравља Славици Ђукић Дејановић због катастрофалног стања у њеном ресору.
Како незванично сазнајемо, као евентуалне замене помињу се Владан Ђукић и Периша Симоновић (уколико тај ресор остане у рукама социјалиста), као и Милета Поскурица и др Градимир Драгутиновић из Српске напредне странке.

Ристић, историчар и преводилац, на челну позицију Народне библиотеке дошао је након велике афере „Николаидис”, која је резултирала сменом Сретена Угричића. На ту функцију дошао је из Министарства рада и социјалне политике, где је био задужен за заштиту војних меморијала, места страдања и културу страдања.

Био је нестраначка личност, али се у међувремену, према нашим информацијама, учланио у СНС. Када смо га позвали да проверимо наша сазнања, он их није демантовао.

– У овом тренутку заиста не бих могао то да коментаришем – загонетан је био Ристић, који је избегао и да одговори на питање да ли је с њим било разговора о томе да преузме ресор културе, али и да открије да ли је члан СНС-а.

Иако детаљи тројног састанка још нису познати, извесно је да ће ГО напредњака у петак донети конкретне одлуке, док Социјалистичка партија још није заказала седницу ширег врха странке, али се то очекује крајем недеље.

– Као што знате, седница Главног одбора нам је у петак и на њој ће се напокон ставити тачка на комбинаторику. Биће разговора о сменама наших кадрова, а највероватније ћемо разговарати и о евентуалним заменама јер је времена све мање – каже за „Ало!“ потпредседник напредњака и градоначелник Крушевца Братислав Гашић. Како се у политичким кулоарима спекулише да би управо он могао да у случају таквог сценарија преузме од Александра Вучића ресор војске, Гашић одговара да је он „војник странке“.

– Што се мене тиче, ја сам војник странке и све што председник и странка ставе од задатака пред мене, моје је да извршавам најбоље и најодговорније што могу са максималном посвећеношћу бољитку грађана Србије! Али, Вучић и ја о томе нисмо разговарали и све је у домену спекулација – напомиње први човек Крушевца.

У игри више комбинација!
Постоји више комбинација о томе како ће убудуће изгледати кабинет у Немањиној 11. Извесно је да тачан састав нећемо знати до 27. јула и годишњицу Владе, већ тек почетком августа. Као једна од могућности помиње се раздвајање ресора финансија и привреде, затим спајање енергетике и рударства, самоуправе са државном управом и саобраћаја са грађевином. Још један сценарио предвиђа и да се европске интеграције припоје Министарству спољних послова, а засебно формира кабинет за заштиту животне средине.