Прочитај ми чланак

Рамиз Салкић: За Бошњаке прихватљив само босански језик

0

Ramiz Salkic

Никаква формулација осим босанског језика се не прихвата – нагласио је потпредсједник РС-а Рамиз Салкић, након састанка с родитељима бошњачких ученика из школа у РС-у и министром просвјете РС-а Даном Малешевићем.

На састанак који је сазвао Салкић одазвали су се родитељи бошњачке дјеце из 10 школа у РС-у, у којима постоји проблем с непримјеном националне групе предмета и босанског језика.

Сматра да је рјешење у наставном плану и програму и да пише: „језик српског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа и да се родитељи опредјељују шта ће се уписивати у свједочанства“.

– Родитељи траже наставу на босанском језику и националну групу предмета или да министарство једнако третира све конститутивне народе и њихове језике како је то дефинисано у Уставу РС-а и Закону о основном образовању, а не да се форсира употреба, напримјер термина српски језик, умјесто језик српског народа како то пише у Уставу – рекао је Салкић у изјави новинарима у Бањој Луци.

Истичући да нема озбиљних помака и договора након овог састанка, потпредсједник РС-а је додао да су родитељи бошњачке дјеце одлучни да њихова дјеца не похађају наставу док се договор не постигне.

То што Малешевић тврди да је могуће рјешење у политичком договору за Салкића је потврда да „тиме министар просвјете у РС-у признаје да су у Влади од свега направили политички проблем и причу“.

Родитељи бошњачке дјеце траже и побољшање увјета у школама те да се уведе вјеронука, а Бошњаци имају мјеста у школским одборима.

Састанку који је сазвао Салкић присуствао је и федерални министар расељених особа и избјеглица Един Рамић, потпредсједавајући Вијећа народа РС-а Кемо Чамџија, посланици Коалиције „Домовина“ у Народној скупштини РС-а Недим Чивић и Минхет Окић те представници бањалучких уреда ОХР-а и Мисије ОСЦЕ-а и директор Педагошког завода РС-а Предраг Дамјановић.

(Фена)