Прочитај ми чланак

РАДИКАЛИ ПРЕТЕ НОВОМ БЛОКАДОМ ако дође Давенпорт

0

Шеф СРС Војислав Шешељ најављује исти сценарио ако се Давенпорт опет појави на седници одбора. Мариника Тепић: На састанку клубова покушаћемо да пронађемо решење.

f

Фото: Танјуг

Шеф СРС Војислав Шешељ најављује исти сценарио ако се Давенпорт опет појави на седници одбора. Мариника Тепић: На састанку клубова покушаћемо да пронађемо решење.

Спречавање шефа делегације ЕУ Мајкла Давенпорта да представи извештај о напретку Србије у парламенту било је, по свему судећи, само прво полувреме, пошто радикали најављују да ће наставити опструкцију чак и ако извештај буде преведен на српски, што је био њихов захтев.

Лидер СРС Војислав Шешељ каже, за „Новости“, да извештај може да буде представљен посланицима, али да они неће дозволити да га представи Давенпорт:

– Пословник прописује да се, осим посланика, на одбору може обратити само неко од стручњака за одређену област, а Давенпорт то није. Уколико буде поново покушао да се обрати, поновиће се иста ствар.

Радикали су добацивањем и пуштањем песама о Трампу са телефона у четвртак блокирали рад скупштинског Одбора за европске интеграције. Иако је шеф делегације ЕУ стрпљиво чекао да се атмосфера смири како би могао да говори, радикали нису одустајали, па је председница одбора Мариника Тепић после неколико пауза прекинула седницу и најавила наставак „када се стекну услови“.

Тепићева, за „Новости“, каже да ће документ превести Влада пошто је званично њој и упућен:

– Извештај се могао представити и само усмено, а Давенпорт је био спреман да говори на српском. Ми о том документу не гласамо, а циљ је био само да се посланици упознају са његовим садржајем и поставе питања ако желе. Међутим, радикали су очигледно желели да то спрече.

g

Мајкл Давенпорт

Она каже да је Давенпорт спреман да дође на наставак седнице, али да ће пре тога предложити састанак шефова посланичких група како би се пронашло решење:

– Нисам желела да посежем за опоменама, иако ми то пословник дозвољава, јер бих на крају морала да позовем обезбеђење и то би онда водило циркусу са изношењем радикала из парламента, што смо већ гледали.

ЧАНАК: ТРЕБАЛО ИХ ЈЕ ЗАБРАНИТИ

Председник ЛСВ Ненад Чанак каже да је „малтретирањем и вређањем Давенпорта“, председник Шешељ „са својим шљамом почео председничку кампању“:

– Трагови су им још крвави од зла које су нанели мрачних деведесетих, а хоће да нас поново посвађају са цивилизованим светом. За то што су у парламенту сносе одговорност и они који су одбили захтев ЛСВ да се забрани рад СРС и још неколицини странака, и спречавали спровођење Закона о лустрацији.