Прочитај ми чланак

ПУШИЦА (ДВЕРИ): Небојша Стефановић својом изјавом угрозио владавину права

0

Порука министра Стефановића упућена кривичном правосуђу, да је неко починио дело и пре него што је то утврђено правноснажном пресудом кривичног суда, представља рђаву праксу партијског апарата СНС и јавних функционера који су на значајним функцијама у оквиру извршне власти.

Стручни савет за уставна питања, правду и законодавство Српског покрета Двери указује српској јавности да је Небојша Стефановић са позиције извршне власти, у својству министра унутрашњих послова, својим медијским наступом и наводом да је новинар Дејан Анђус рекеташ, на груб начин повредио претпоставку невиности именованог, угрозио самосталност поступајућег јавног тужилаштва, довео у питање независно и самостално поступање надлежног суда у овој кривичној ствари и у финалу угрозио владавину права.

Порука министра Стефановића упућена кривичном правосуђу, да је неко починио дело и пре него што је то утврђено правноснажном пресудом кривичног суда, представља рђаву праксу партијског апарата СНС и јавних функционера који су на значајним функцијама у оквиру извршне власти. Притисак извршне власти на кривично правосуђе је недопуштен и за сваку је осуду, те овим путем захтевамо да се са таквом праксом моментално престане.

Политичари и лаичка јавност не смеју да „пресуђују“ у предметима који се налазе у најранијој фази кривичног поступка. Чему онда уопште и служе Устав, закони, процедуре, права и обавезе у поступку? Да ли то министар жели да нас обавести да „за партију закони не важе“? Да ли је жеља функционера СНС и извршне власти да се суђења изместе из судница на улице?

Подсећамо грађане Србије да је претпрошла Влада Србије, на предлог Министарства правде, закључком усвојила Кодекс понашања чланова Владе о границама дозвољености коментарисања судских одлука и поступака, који је објављен у Службеном гласнику РС број 6/2016. Чињеница да овакав Кодекс егзистира у правном поретку само потврђује да у пракси постоје недопуштени притисци на правосуђе од стране извршне власти. [1]

Министар Стефановић је на описани начин несумњиво повредио одредбе Кодекса и практично најавио наставак неуставне и незаконите праксе угрожавања и негирања владавине права као темељног уставног начела.