Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА ПЛАНИРАЛА да бојкотује изборе

0

Проевропске странке без договора о акцијама у кампањи. Контрола гласања за сада је врхунац њихове сарадње.

Незадовољни условима за кампању за председника Србије, лидери и кандидати проевропских опозиционих странака у једном тренутку су чак разматрали идеју бојкота предстојећих избора, али је тај план врло брзо одбачен као – неефикасан.

Према нашим информацијама, минималне су шансе и да изборни штабови опозиционих кандидата договоре било какве опсежније заједничке акције у кампањи. Њихова сарадња, како нам поручују из табора опозиционих кандидата, највероватније ће се свести на удружену контролу избора, односно на евентуална саопштења у којима указују на нерегуларности у овом процесу.

За сада није детаљно утаначен ни „пакт“ о ненападању, на који су практично позвали сви „тркачи“ проевропских странака. Из штабова Саше Јанковића, Вука Јеремића, Саше Радуловића и Ненада Чанка поручују да су тренутно фокусирани на прикупљање неопходних 10.000 потписа, с обзиром да за то имају десет дана.

ЧЕДА ЈОШ ВАГА

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић још није донео одлуку да ли да уђе у битку за фотељу на Андрићевом венцу или да ова странка подржи неког од кандидата који су започели кампању. Либерали би током викенда требало да коначно преломе.

Тројица проевропских кандидата су се сложила око три захтева упућених властима – да адут владајуће коалиције Александар Вучић поднесе оставку на премијерску функцију, да се одблокира рад парламента и обезбеде фер услови за кампању. Четврти кандидат, Чанак, о томе се још није изјашњавао.

Како сада ствари стоје, један од „пројеката“ евентуално би могао да буде заједнички захтев за састанак са руководством РТС и РТВ на тему извештавања јавног сервиса током кампање.

Координација штабова око контроле кампање и указивање на неправилности, за лидера Двери и председничког кандидата Бошка Обрадовића максимум је сарадње опозиције у овом тренутку. Он за, „Новости“, каже да није за идеју бојкота, јер то, по његовом мишљењу, само иде наруку кандидату владајуће коалиције.

И независни посланик Санда Рашковић Ивић, која подржава Јеремића, каже нам да договор о бојкоту није био могућ, јер су сви кандидати дубоко ушли у изборни процес.

Милош Јовановић, лидер ДСС, која је као кандидата истакла Александра Поповића, поручује да је ова странка отворена за контролу изборног процеса и регуларност одржавања избора.

ДИРЕКТНЕ ПРЕТЊЕ НАСИЉЕМ

Премијер Александар Вучић изјавио је да не види никакав проблем у томе што Скупштина пред председничке изборе неће радити 28 или 29 дана и указао на то да су у време претходне власти те паузе трајале и по три месеца. Он је додао и да се није уплашио „представника бившег режима“ и њихових, како је оценио, „директних претњи насиљем“:

– Нисам фасциниран вашим претњама, нимало нисам уплашен. Знам вас довољно, колико храбрости немате, немате ни знања ни љубави према Србији.