Прочитај ми чланак

„Пронађен“ Бабићев возач: Кажу у Забели је, не зна се да ли је „слободњак“

0

Оно што нишки судови који су га осудили не знају, а уместо одговора Управа за извршење кривичних санкција упућује на текстове таблоида, зна Други основни суд у Београду који је новинарима Јужних вести доставио информације да је осуђени за несрећу у Дољевцу Дејан Станојевић 23. маја 2022. године почео да издржава казну затвора у пожаревачкој "Забели". Ипак, оно што не знају је колико је од укупне казне затвора у трајању од 4 и по године одслужио, а за то и друге детаље упућују на КПЗ Пожаревац.

Да се званично не зна од када је и где у затвору возач бившег директора Коридора Зорана Бабића, који је крајем 2021. године одлуком Апелационог суда у Нишу правноснажно осуђен на 4 и по године затвора – недавно је новинарима указао адвокат породице Станике Глигоријевић која је пре 5 година погинула на наплатној рампи у Дољевцу.

Пре недељу дана Јужне вести су објавиле да нишки судови такође тврде да немају информације о извршењу казне Дејана Станојевића, а Управа за извршење кривичних санкција која је за то надлежна је уместо званичних одговора послала поштом линкове до текстова таблоида, у којима нису ни били извор, јер званичних извора у њима нема.

Оно што су таблоиди „сазнали“, без званичних извора, а на шта је упутила Управа, је да се Станојевић 24. маја 2022. године јавио у пожаревачки затвор.

Ипак, званичне информације овог пута јесу стигле од Другог основног суда у Београду – да је затворску казну почео да издржава дан пре објаве таблоида.

„Осуђени је ступио на издржавање предметне казне затвора дана 23.05.2022. године. Осуђени предметну казну затвора издржава у КПЗ Пожаревац – Забела, где је упућен у складу са одредбама Чл. 49 ст. 1 Закона о извршењу кривичних санкција и Чл. 8 Правилника о упућивању осуђених, прекршајно кажњених и притворених лица у заводе за извршење кривичних санкција“, одговарају из Другог основног суда у Београду.

Међутим, нису одговорили новинарима колико је казне до сада одслужио, с обзиром на то да је раније званично објашњено да ће му се рачунати и време које је провео у притвору.

Новинаре су упутили да те информације потраже из пожаревачког затвора.

„За сва питања која се тиче издржавања предметне казне затвора, евентуалног прекида и остатка исте, потребно је да се подносилац захтева обрати КПЗ Пожаревац, као искључиво надлежном за наведена питања“, пише у њиховом одговору.

Оно што јесу одговорили је да је Бабићев возач једном тражио одлагање извршења казне, а разлози које наводе у Закону су због болести и посла због кога може настати знатна штета, али кажу да је његова молба била одбијена.

„Осуђени је у поступку извршења предметне казне затвора који је вођен пред Одељењем за извршење кривичних санкција Другог основног суда у Београду, поднео једну молбу за одлагање извршења казне, дана 24.02.2022. године, у којој се позвао на разлоге за одлагање предвиђене одредбама Члана 59 ст. 1.1 и 7 Закона о изврешењу кривичних санкција, а која молба је одбијена решењем председника Другог основног суда у Београду од дана 23.03.2022. године“, наводе из београдског суда.

Новинари су информације о томе колико је казне до сада Станојевић одслужио, да ли је било прекида и када и какав је његов статус затвореника, тражили од пожаревачког затвора и одговоре очекују новинари Јужних вести.