Прочитај ми чланак

Да ли је Бабићев возач уопште у затвору? Надлежни НЕМАЈУ ПОЈМА

0

Адвокат породице Станике Глигоријевић која је пре пет година погинула на наплатној рампи у Дољевцу недавно је истакао да се званично не зна од када је и где у затвору Бабићев возач Дејан Станојевић, осуђен на 4,5 године због ове несреће. Док нишки судови, који су одлуке донели, такође, кажу да немају те информације, Управа за извршење кривичних санкција у званичном одговору новинарки Јужних вести упућује на текстове таблоида у којима нису ни били извор и поштом шаље и њихове линкове.

Пре недељу дана била је 5. годишњица од несреће на наплатној рампи у Дољевцу, за коју је осуђен возач Зорана Бабића, некадашњег директора Коридора, Дејан Станојевић. Тада је застарело и кривично дело за скривање снимака ове несреће, који никада нису били доступни у целости ни тужилаштву и судовима, а ни јавности. Станојевић је ипак крајем 2021. године одлуком Апелационог суда у Нишу правноснажно осуђен на 4,5 године затвора.

Међутим, адвокат Божо Прелевић је недавно новинарима указао на то да није званично познато када му ова казна истиче, јер се не зна ни када је почео извршење кривичне санкције.

– Где он издржава казну и да ли је издржава? Ја не знам. Ми не знамо ни да је отишао на издржавању казне и где, дозвољено је одлагање и он је нешто одлагао у почетку. Покушајте ви као новинар да сазнате где издржава и од када, јер ми нисмо успели то да сазнамо – рекао је тада Прелевић.

Једна од адреса за та питања је Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде, надлежна да спроводи и надзире извршење казне затвора.

Новинарка им је званичним захтевом тражила информације о томе када је Станојевић почео извршење кривичне санкције и где, да ли је до данас био у затвору без прекида и колико је укупно „одслужио“ с обзиром на то да се рачуна и време које је провео у притвору, као и због чега је, када и колико пута тражио одлагање извршења кривичне санкције.

Уместо званичног одговора на та питања Управа за извршење кривичних санкција упућује новинаре на текстове таблоида, у којима нису чак били ни званичан извор.

– Обавештавамо Вас да су информације о почетку извршења казне затвора и месту издржавања казне затвора за лице Дејан Станојевић јавно објављени у више дневних новина Директно, Мондо, 24 седам и Телеграф од дана 24.05.2022. године – званичан је одговор Управе за извршење кривичних санкција.

Бабићев возач хтео да сруши пресуду за несрећу у Дољевцу: Врховни суд одбацио захтев

У званичном одговору који је стигао поштом ставили су и линкове до текстова на које се позивају и упућују новинарку да у њима потражи одговоре на питања.

– Такође тражене информације су објављене и на следећим интернет страницама:

https://mondo.me/Info/EX-YU/a1078041/Vozac-Zorana-Babica-se-predao-policiji.html,
https://www.telegraf.rs/vesti/hronika/3502883-saznajemo-vozac-zorana-babica-se-sam-javio-na-izdrzavanje-kazne,
https://24sedam.rs/hronika/vesti/135219/24sedam-saznaje-vozac-zorana-babica-konacno-u-zatvoru/vest,
https://mondo.rs/Info/Crna-hronika/a1639660/Babicev-vozac-se-javio-na-izdrzavanje-kazne.html – одговор је Управе.

Уместо свог званичног одговора, Управа се позива на текстове таблоида, који међусобно личе једни на друге, неки имају и исте, неименоване изворе. У скоро сваком од њих таблоиди „сазнају“ да се Станојевић сам јавио у КПЗ у Пожаревцу маја 2022. године, што ни у једном тексту нико није званично потврдио, па ни надлежни у свом одговору Јужним вестима.

– Обавештавамо Вас да од дана започињања издржавања казне затвора није било прекида извршења казне затвора за именовано лице. Такође Вас обавештавамо да информације о томе због чега, када и колико пута је именовани тражио одлагање изврења казне затвора не поседујемо, те да се за исте можете обратити суду – закључују у одговору који потписује директор Управе Дејан Царевић.

Судовима се новинарка Јужних вести такође обратила истим питањима, али нишки судови који су пресуде донели одговарају да информације о извршењу казне затвора за Бабићевог возача – немају. Из Апелационог суда који је донео правноснажну пресуду наводе да „не располажу траженим подацима“.

Наиме, Законом о извршењу кривичних санкција је прописано да је за упућивање осуђеног на извршење казне затвора надлежан суд, који је донео првостепену одлуку, ако он није надлежан дужан је да извршну одлуку достави надлежном суду. Надлежни суд за упућивање осуђеног на извршење казне затвора је основни суд према пребивалишту, односно боравишту осуђеног у време када је одлука којом је казна изречена постала правноснажна – одговор је Апелационог суда.

Упутили су новинарку да иста питања пошаље Основном суду у Нишу, јер су они донели првостепену одлуку, али је исти одговор стигао и од њих – да немају информације о томе где је и од када Бабићев возач у затвору.

За упућивање осуђеног на извршење казне затвора надлежан је основни суд према пребивалишту, односно боравишту осуђеног у време када је одлука којом је казна изречена постала правноснажна, односно да у конкретном случају постоји месна надлежност Другог основног суда у Београду за вођење поступка извршења казне затвора према осуђеном Дејану Станојевићу из Београда – одговарају из Основног суда.

Званичан одговор Другог основног суда у Београду се очекује, рок истиче за недељу дана, а остаје нада да у њему неће бити линкова до текстова таблоида, већ званичне информације о издржавању затворске казне Дејана Станојевића, који је осуђен пре нешто више од две године због несреће на рампи у Дољевцу, пишу Јужне вести.