Прочитај ми чланак

Бабићев возач хтео да сруши пресуду за несрећу у Дољевцу: Врховни суд одбацио…

0

Дејан Станојевић, возач бившег директора "Коридора Србије" Зорана Бабића, који је осуђен на четири и по године затвора због несреће на наплатној рампи у Дољевцу у којој је погинула Станика Глигоријевић (52) 2019. године, поднео је прошле године захтев за заштиту законитости Врховном суду због тога што су, како сматра, пресуде Апелационог суда и Основног суда у Нишу незаконито донете. Ипак, овај захтев одбацио је Врховни суд.

Станојевић је на овај начин покушао да обори пресуду која је донета против њега у поступку за несрећу на наплатној рампи Дољевац 31. јануара 2019. године. Из Врховног суда речено је за Нова.рс да је захтев одбачен априла прошле године.

– Врховни касациони суд, у већу састављеном од шест судија, у кривичном предмету окривљеног Дејана Станојевића, због кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног, адвоката Славољуба Милошевића, поднетом против правноснажних пресуда Основног суда и Апелационог суда у Нишу, донео је решење којим се одбацује захтев за заштиту законитости као недозвољен – наводи се у одговору Врховног суда.

Према незваничним сазнањима портала Нова.рс, Станојевић је преко адвоката навео да су у поступку утврђени велики пропусти, те да је пресуда нетачна, неправилна и незаконита.

Предлог је био да Врховни касациони суд усвоји његов захтев за заштиту законитости, укине у целини или делимично пресуде и предмет врати на поновно одлучивање првостепеном суду или другостепеном суду и нареди да се нови поступак одржи пред потпуно измењеним већем.

Веће Врховног суда је овај захтев за заштиту законитости одбацио као недозвољен.

Фото: Принтскрин

Поводом ове информације, адвокати породице Станике Глигоријевић су све то и потврдили.

– Станојевић је по окончању правоснажног поступка тврдио да је постојала грешка у току поступка покушавајући да увуче Врховни суд да размотри неке велике незаконитости које су постојале и на тај начин је покушао да захтевом за заштиту законитости сруши правоснажну пресуду – навео је адвокат Стефан Ћорда.

Дејан Станојевић је 2022. године одлуком Апелационог суда, након више од две године од несреће, правоснажно осуђен на четири и по године затвора због тешког дела против безбедности јавног саобраћаја.

Улетео на наплатну рампу са 93 километра на час

Подсетимо, до несреће на наплатној рампи дошло је јер је Станојевић у канал за наплату путарине број три наплатне станице Дољевац ушао је недозвољеном брзином од 93 километра на час, а потом ударио у „опел астру“ која је била испред њега а која се одбила и ударила у задњи део „фолксваген пасата“ који је напуштао рампу.

Станика Глигоријевић је погинула на лицу места на задњем седишту „опела“, док је њена сестра Мирјана Алексић задобила повреде опасне по живот на месту сувозача. Тешко је повређен и тадашњи директор „Коридора“ Зоран Бабић који је био на задњем седишту „шкоде“ и који је задобио вишеструки прелом леве бутне кости и првог слабинског пршљена, као и Станоје Станковић, возач „пасата“. Срђан Алексић, супруг Станикине сестре Мирјане, који је управљао „опелом“ доживео је лакше телесне повреде.