Прочитај ми чланак

Шпанија попустила под притиском: Шаљу Украјини ракете за „патриоте“ и „леопарде“

0

Министарство одбране потврдило је испоруку "патриота" и "леопарда" Кијеву

Министарство одбране Шпаније потврдило је испоруку пројектила за „патриот“ ПВО системе Кијеву, а такође је најавило испоруку оклопних возила и тенкова „леопард“.

Раније је лист „Паис“, позивајући се на владине изворе, пренео да је Шпанија пристала да испоручи ракете „патриот“ Украјини под притиском НАТО-а и ЕУ.

Како се наводи у саопштењу министарства, током састанка Контакт групе у Прамптајну, шпанска министарка одбране Маргарита Роблес потврдила је слање ракетних система „патриот“, који би требало да стигну „у року од четири дана“.

У саопштењу се наводи и да Шпанија планира да у наредна два месеца пошаље лаке и тешке митраљезе, логистичка возила, оклопне транспортере, „противтенковско оружје и пољске артиљеријске хаубице“.

„Ове испоруке ће бити праћене слањем различитих система ваздушног осматрања и даљинских оружаних станица за одбрану од дронова, система које припрема шпанска одбрамбена индустрија“, додаје се у саопштењу.

Како се наводи, припрема нових борбених тенкова „леопард“ за пребацивање у Украјину „тече по плану“ и прве јединице ће бити спремне до краја јуна.

Шпанија има четири батерије Патриот, од којих је једна распоређена у Турској у оквиру мисије НАТО-а да заштити ваздушни простор земље од могућих ракета које би могле бити лансиране из Сирије.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини продужавају сукоб и директно укључују земље НАТО-а у исти.