Прочитај ми чланак

ПРОГОВОРИО РУСКИ: Ово је Вучићева честитка поводом Дана победе!

0

Премијер Србије Александар Вучић честитао је на руском језику Дан победе над фашизмом.

еститајући Дан победе на руском језику, Александар Вучић је рекао да је Дан победе један од најважнијих дана за човечанство.

– Руски народ је поднео највећи терет Великог отаџбинског рата, и то ће заувек остати пример изузетног јунаштва и патриотизма. Својим херојским подвизима у Другом светском рату он је успео да уништи фашизам и спасе цео свет од те силе мрака – рекао је премијер Србије.

Навео је да војници Црвене армије заслужују уважавање, поштовање и вечну успомену у нашим срцима:

– Мени је драго што је и српски народ, раме уз раме са другим народима света, дао свој допринос освајању мира и слободе. Честитам Русији, руском народу и целокупном слободољубивом човечанству Дан победе над фашизмом. Живео Дан победе!

Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана.

Деветог маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Највећа парада одржава се сваке године у Москви, са великим мимоходом више родова војске и прелета авијације.