Прочитај ми чланак

„Прислушкује ли Телеком данас грађане и како монтер од 73 године још ради“?

0

Представници Удружене опозиције Србије позвали су представнике Телекома, владе и државног ревизора да одговоре на наводе о спорним аквизицијама, које је, како наводе из УОС, спровело то предузеће. На конференцији за новинаре УОС испред Телекома Србије, потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је да "неки очигледно имају интерес да се заборави највећа пљачка у историји једног државног предузећа, спроведена управо над Телекомом".

Он је подсетио да је позвао државно тужилаштво, државног ревизора и министарства да реагују на дешавање у Телекому, али да нико није ниста предузео.

FOTO: Printscreen

– Наставили су са великим пројектом пљачке Телекома. Пре месец и по дана поднео сам кривичну пријаву, нема реакције, тамо је написано све што се дешавало прилком куповине мањих кабловских оператера.. за десет месеци је преко 500 милиона евра извучено из Телекома, а пре тога се Телеком задужио, узео кредите – поновио је Алексић.

Он је рекао да је невероватно да тужилаштво не реагује на те наводе.

– Позивам тужитељку Загорку Доловац да се пробуди из зимског сна и да схвати да је њена обавеза да штити интересе грађане Србије, да се позабави овим криминалом, јер ако се на позабави она данас, позабавиће се неко други, а тада и њоме… она ће бити саучесник јер је ћутала на све на шта смо указивали – казао је.

Показавши поново шему о томе како се задужило то предузеће у претходних неколико година спорним аквизицијама, тј куповином мањих оператера која су преплаћивана и до 19 пута, он је поставио питање руководству Телекома, али и синдикату Телекома.

– Поставлајм питање Мирославу Јоксимовићу из синдиката, који је и члан надзорног одбора, којег питам да ли је гласао да се ове фирме купе по цени 19 пута вишој, у чије име је подигао прст, или зашто се није побунио и упозорио раднике на пљачку која се спроводи – рекао је.

Алексић је упитао ревизора да одговори зашто није вршена ревизија „спорних аквизиција“ којом је купљен велики број малих кабловских оператера, као и зашто се не огласи по питању броја корисника Коперникуса.

– У извештају Ратела наведено је да је Коперникус у тренутку аквизиције од стране Телекома имао 50.000 корисника, руководство Телекома је све време баратало са информацијом да Коперникус има 150.000 корисника, три пута више, да би му се вештачки подигла цена – ради се о озбиљном организованом криминалу, који спорводи држава, где је умешана и влада, и ресорно министарство, ревизор, руководство Телекома и приватне фирме које су своја предузећа успела да увале Телекому – истакао је он.

Aleksić je pokazao koliko je zaduženje Telekoma FOTO: Printscreen

Он је позвао и раднике Телекома да подигну глас и траже одговор од руководства ко је донео одлуку да се тако „потроши пола милијарде евра, на основу чега је рукодовство то урадило, шта је радио синдикат“.

– Нема више ћутње, тражимо одговоре од Телекома, ревизора и владе – казао је.

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић упутила је питања за руководство тог предузећа и његов синдикат, подсећајући да је Телеком фирма која припада свим грађанима.

– Ако Телеком заиста успешно послује зашто се задужују и зашто узимају кредите? Да ли је истина да Телеком већ неколико месеци подизвођачима не исплаћује надокнаде? – упитала је.

Она је навела и да је од запослених добила информације да је у том предузећу и даље запослен монтер Зоран Баћановић, који има 73 године, наводећи да је у случају афере прислушкивања у време Војислава Коштунице и Зорана Ђинђића тај радник сведочио пред анкетним одбором.

– Тада је тврдио да Телеком нема могућности да врши прислушкивања.. питам да ли данас Телеком има могућности да шпијунира и запослене и грађане.. у Телекому има 3.000 монтера, да ли се Баћановић бави и даље прислушкивањем радника и грађана јер по сазнањима које смо добили од запослених он има управо те ингренције – навела је Ракић.