Прочитај ми чланак

Премијерко Брнабић, шта радите с Јованкином вилом иза наших леђа?

0

Надлежне институције до данас нису дале јасно објашњење шта значе и зашто се преко ноћи мењају забележбе у катастру непокретности које се односе на виле у којима живе премијерка Ана Брнабић и бивши председник Томислав Николић.

У катастар непокретности за виле у којима живе Николић и Брнабићева, почетком септембра, унете су забележбе да је поднет захтев за промену „носиоца права“ над тим објектима како је писала “Нова”. На питање зашто се то ради, у Републичкој дирекцији за имовину речено је да се мења облик својине – из државне у јавну својину Републике Србије.Преко ноћи, међутим, долази до измена. Захтеви су избрисани, а својина није измењена. Са друге стране, у исто време забележбе су стављене над парцелама на којима се налазе виле у којима живе бивши председник Србије и актуелна премијерка. Очигледно је реч о истој напомени, будући да је број захтева идентичан.

О чему се овде ради, зашто су забележбе над објектима скинуте, а потом стављене на земљишта на којима се објекти налазе, питали смо Републичку дирекцију за имовину. Одговор без одговора је стигао после три дана.Дирекција у свом допису подсећа да су раније доставили одговоре на питања која се односе на објекат у којем живи Николић.

“Увидом у катастар непокретности утврђено је да је уписана забележба да је покренут поступак за промену носиоца права, као и да се у конкретном случају предметни захтев, сходно члану 2. Закона о јавној својини, односи на промену уписа из досадашњег облика својине: ‘државна РС’ у јавну својину Републике Србије. У вези с уочене промене која се односи на ‘скидање забележбе’ над објектима, напомињемо да надлежна служба за катастар спроводи промене у својој бази тек по правоснажности решења, којим је одлучено о захтеву”, навели су у Дирекцији.Потом су “одговорили” на питање о забележбама које су стављене на парцеле на којима се виле налазе виле у којима живе Николић и Брнабићева.

“Упућујемо Вас да се за тражени одговор у вези питања које је предмет Вашег интересовања можете обратити РГЗ-у, с обзиром на то да ова Дирекција не води регистар захтева РГЗ-а”, рекли су у Дирекцији.

Из ових одговора јасно је да Дирекција за имовину неће да каже шта се тачно и због чега се било шта мења код вила у којима живе премијерка и Томислав Николић.

Дирекција иде толико далеко да практично објашњава да не зна шта је у захтевима које је сама упутила.

Било какве промене у статусу државних вила, од којих је једна резиденција премијерке, а друга бивша председничка резиденција, побуђују сумње да иза тога стоји намера да оне буду продате. У Влади нам је незванично речено да то наводно није циљ.

Имајући у виду све сумње и непознанице око промена у катастру, овим поводом би требало да се огласи и сама премијерка Ана Брнабић и објасни шта се тачно мења и зашто.

У пракси смо већ имали примере да се државне резиденцијалне виле на екслузивним локацијама на Дедињу продају представницима власти по багателним ценама. Слободан Милошевић је тако купио чак две.