• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Председник Николић: Најбољи ефекат платформе је што су Албанци рекли да ће да напусте преговоре
Прочитај ми чланак

Председник Николић: Најбољи ефекат платформе је што су Албанци рекли да ће да напусте преговоре

0

Нова резолуција о Косову и Метохији је у изради и биће достављена парламентарним странкама много пре седнице Скупштине на којој би требало да буде усвојена, рекао председник Србије Томислав Николић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да ради на изради резолуције коју би требало да усвоји Скупштина Србије а која би, на основу Платформе о Косову, дефинисала оквир за наставак преговора са Приштином.

Николић је у интервјуу за агенцију Бета рекао да би било важно да парламент ту резолуцију усвоји пре Божића како би преговарачи на наставак дијалога ишли оснажени и са ставом целог парламента иза себе.

„Та резолуција мора да буде обавезујућа за оне који, од дана доношења резолуције, преговарају у име Србије. Али, њен саставни део ће увек да буде платформа. Платформа неће да буде усвајана, али се носим мишљу да је понудим на потписивање председницима парламентарних странака“, рекао је председник Србије.

Према његовим речима, нова резолуција је у изради и биће достављена парламентарним странкама много пре седнице на којој би требало да буде усвојена.

„Волео бих да скупштина стане иза документа који никога не иритира осим оног који каже да је Космет независан. Али, и мене иритира када неко каже да је Космет независан“, навео је председник Србије. Николић је додао да је његова платформа о Космету реална и да је на нивоу на који је државу „довела Демократска странка“.

Спреман за сугестије
Платформа је таква да се више од тога не може, а испод тога не сме, рекао је Николић и додао да је ипак спреман да прихвати све добре сугестије од којих су се неке већ чуле у јавности.

Председник Републике је казао да до 10. јануара неће бити царињења робе за север Косова, али да не зна шта ће се догодити након тога.

„Не волим да нас изненађују догађаји и да пустимо Србе да реагују на догађаје. Због тога мислим да је важно да до Божића усвојимо неку резолуцију, јер много је већа снага онога који иде на разговоре и иза себе носи одлуку целог парламента. Он онда нема права да попушта, онда преговори иду другим током“, рекао је Николић.

„Ја се трудим да помогнем и да дам савет, али морам прво да знам како то тече и како то изгледа, и због тога сам урадио платформу да се вежемо, да знамо када кренемо коју књигу носимо и из које књиге гледамо шта можемо, а шта не. Овако, све до сада нисам видео да постоји неки озбиљан план, него се ишло од задатка до задатка“, навео је председник.

Према његовим речима, актуелна влада је дошла у ситуацију да буде извршитељ договора који су раније постигнути са Приштином и ЕУ.

„Постоји нешто што више не може да се извршава, а то је омогућавање да Космет једнога дана буде независно. Чини ми се да је много тога урађено како би се у магли признавала независност Косова и Метохије. Не можете свој народ да осудите да узима држављанство такозване државе Косова, а да кажете да не признајете ту државу“, навео је Николић.

Према његовим речима, платформа је хтела да заустави ту ерозију, да Србија отвори очи.

Тест за политичаре
„Набили смо главу у песак као ној, а видимо да одлази Косово и Метохија. Зато ћу ја пре да се искључим из преговора, него да учествујем у ономе за шта сам знам да није добро за Србију“, истакао је председник Републике.

„Платформа је последњи чин, ја је пишем годинама. И сваку годину скинем понеку надлежност јер видим да више не може да се оствари. Докле ћемо тако?

Идуће године и ову платформу бисмо морали да мењамо. Ово је добар тест за политичаре у Србији шта мисле, шта говоре, а шта раде“, навео је Николић.

Према његовим речима, након изношења платформе и ЕУ је на тешком изазову.

„Ако су сви њени (ЕУ) органи на терену статусно неутрални она не може да каже – измените платформу која каже да Косово није независно“, рекао је председник Србије.

Додао је да је обавештен да је патријарх српски Иринеј задовољан платформом, посебно оним што је предвиђено за СПЦ, и навео да би о платформи требало да се изјасни и Српска академија наука и уметности.

„Најбољи ефекат платформе је што су Албанци рекли да ће да напусте преговоре“, рекао је Николић.

Према његовим речима, не постоје тензије између њега и премијера Србије Ивице Дачића због платформе и преговора у Бриселу.

„Дачић сада има дужност да спроводи, он не преговора. Нема ту нове теме, овде се ради о спровођењу. Тако да ја не могу да будем незадовољан оним што ради председник владе јер морамо да спроведемо оно што је договорено. Али, ако је договор да нема царине за север Косова, онда та царина уопште није требало да буде на Јарињу, него тамо где почиње царина. На томе треба инсистирати на потпуно другачији начин“, рекао је Николић.

Председник Србије изразио је очекивање да ће се и опозиција одговорно понашати приликом усвајања резолуције о Космету и да ниједна странка не може унапред да одбаци тај документ.

(РТС)