Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НА САХРАНИ ПАТРИЈАРХА: Вучић није послушао Вучића од пре десет година

0

Након сахране патријарха српског Иринеја, полемише се и о томе ко је и да ли на њој требало да говори. Та дилема траје, чини се, више од деценије, јер је и пре једанаест година тадашња опозиција, а садашња власт критиковала Бориса Тадића због говора на сахрани патријарха Павла.

Србија је у последњих једанаест година остала без два врховна поглавара Српске православне цркве. Смрт патријарха Павла била је повод тадашњим опозиционим политичарима да критикују председника Бориса Тадића што је говорио на сахрани.

„Није му било место на седници Синода, није му било место ни да говори после васељенског патријарха“, говорио је 2009. године Александар Вучић.

„Требало је да помогне и учини све, сви државни органи су морали да учине све да то буде организовано на најбољи начин, и да се не појави нигде осим поред одра патријарха српског господина Павла, и да пошаље саопшење чим је наступила смрт“, рекао је тада он.

Тело српског патријарха Павла било је испред Храма Светог Саве, а сахрани је присуствовао и тадашњи државни врх на челу са председником Тадићем.

„Ја сам, дакле, тог тренутка у име грађана Србије, захвалио свима који су дошли у нашу земљу. Било је и страних државника, верских поглавара, и само једну две речи сам рекао о томе како сам разумео дело и мисију патријарха Павла“, каже Тадић за Н1.

Цео говор тадашњег председника на сахрани патријарха Павла гласио је: „Верујем да делим мишљење грађана Србије изражавајући захвалност његовој светости патријарху српском господину Павлу што је увек постојао, и што постоји испред свих нас својим делом, и својим речима да увек будемо људи, и да никада на зло других не одговоримо злом у себи. Покој души патријарху српском господину Павлу.“

Деценију касније Александар Вучић се нашао као председник државе у истој ситуацији. Није послушао Александра Вучића од пре десет година који се залагао за то да државници на сахрани патријарха не говоре.

„Само хоћу људима да кажем на дан када је отишао у болницу позвао ме је и рекао: ‘А је л’ морам, Александре, да идем у болницу?’ – такав је то човек био – ‘Слушао сам те јуче на телевизији када си говорио колико болесних имамо, зашто ја да заузимам нечију постељу?’ Када смо се дан касније чули само је питао: ‘Је л’ све под контролом, је л’ све у реду у земљи и расејању’, а трећи пут је рекао: ‘Не брини, са мном ће бити све у реду, него види да око Српске и око Косова ми урадимо све што можемо'“, ово је само мали део говора председника Вучића на сахрани патријарха Иринеја.

Бивши председник пажљиво га је преслушао и каже да је Вучић и сахрану патријарха злоупотребио у сврху уздизања себе.

„То не да није изгледало државнички, него је било са оне стране сваке пристојности и државничког наступа. Вучић ће сваку своју реч, укључујучи и напад на мене када сам се обратиио поводом смрти патријарха Павла, појести овог тренутка само да би то инструментализовао и употребио за очување властите власти“, сматра Тадић.