Прочитај ми чланак

ПОВРАТАК „ОТПИСАНИХ“: Бабић, Гашић, чека се Селаковић

0

Премијер и изабрани председник најавио је повратак на политичку сцену Братислава Гашића, који се са ње повукао након сексистичке изјаве и притиска јавности. Недавно је функцију добио и Зоран Бабић, а све се гласније говори о новој фотељи за још једног "човека од поверења" који је изненађујуће нестао из жиже - Николу Селаковића.

Александар Вучић је почетком недеље рекао да ће Братислав Гашић „бити на некој одговорној функцији“, што је у складу са оним што је говорио и када је најавио смену тадашњег министра одбране са функције.

Фото: Н.С.

Гашић је смењен након вишемесечног притиска јавности, због изјаве да „Воли новинарке које лако клекну“ након посете „Првој петолетки наменској“ у Трстенику.

Вучић је дан након те изјаве рекао да је „увек против хајки и харанги“, али да Гашић због тог испада више не може да буде министар. Премијер је рекао и да је бивши министар његов одани пријатељ, који је добро радио свој посао, као и да се нада да ће се он поново бавити јавним послом за „годину или две“.

На смену се, додуше, чекало до фебруара, али када је до ње дошло, Гашић, упркос медијским спекулацијама, није „прешао из фотеље у фотељу“ и повукао се из јавног живота.

„Радио је свој посао боље него ја када сам ја био министар одбране, а десет пута боље од оних који га данас критикују. Разговарао сам више пута са њим. Могли смо да се играмо да он подноси оставку, али нисмо. Мислим да ће Бата ово да разуме. Надам се да ће за годину или две моћи да се врати у јавни живот, са већим легитимитетом, јер је поднео жртву који други нису“, рекао је тада Вучић.

Иако се спорадично спомињао у медијима, бивши потпредседник СНС и, по сопственим речима „страначки војник“, дуго није био у фокусу. Ипак, споменут је у понедељак у интервјуу који је Вучић дао на ТВ Прва.

Премијер није навео на којој ће функцији Гашић бити, али је негирао да му се спрема место руководиоца безбедносних служби.

Братислав Гашић је широј јавности постао познат посредно. Почетком јануара 2014. године на тренинзима ФК Црвена звезда појавио се анонимни фудбалер за кога се касније испоставио да је Гашићев син, који је у том тренутку имао функцију потпредседника СНС и градоначелника Крушевца.

Касније се све чешће појављивао у медијима, а означен је и као један од најближих сарадника и људи од поверења премијера Вучића. Непуних годину дана по именовању на место министра одбране Гашић је поново дошао у центар пажње због „случаја хеликоптер“.

Слично као и Гашић, од смене власти 2012. године па све до марта 2016. године и Зоран Бабић је у јавности био препознат као „страначки војник“ напредњака и имао је редовно резервисано место у информативним емисијама.

Бабић је био на функцији шефа посланичке групе СНС, а виђен је и као један од „гласноговорника“ напредњака и човек који је, често без длаке на језику, износио оштрије страначке ставове.

Бабић је остао упамћен и по низу гафова током говора из посланичке клупе, као и по томе што је неколико пута изразио веома отворено дивљење премијеру.

Због свог статуса и улоге у политичком животу, за многе је било изненађење када се није нашао на изборној листи на ванредним изборима 2016. и када је функција шефа посланичког клуба припала бившем истакнутом радикалу Александру Мартиновићу.

Као и у случају Гашића, и о „Бабићевој новој фотељи“ се често писало у медијима, али је он практично потпуно нестао са јавне сцене.

Тако је било све до прошле недеље, када је, прилично изненађујуће, објављена вест да је изабран за вршиоца дужности директора ЈП „Коридори Србије“.

Иако је та вест гласно одјекнула, званичан став је изнела само министарка Зорана Михајловић, која му је преко медија поручила да „очекује само резултате и рад“ од њега.

За разлику од Гашића, Бабић ипак није перципиран као један од људи од поверења лидера СНС Александра Вучића, али зато у ту групу, уз Небојшу Стефановића, спада и бивши министар правде Никола Селаковић.

Селаковићев одлазак са те функције приликом прошлогодишњег прекомпоновања Владе Србије је такође био поприлично изненађујућ, иако је то посредно најављивано због блокаде правосуђа и сукоба министра са адвокатима.

Међутим, иако је Вучић, тада као мандатар, рекао да се његов „млади пријатељ Никола“ враћа на Правни факултет у Београду, многи су Селаковићу предвидели брз повратак на сцену и то на велика врата, односно на неку од важнијих функција.

Селаковић се тако у више наврата спомињао као човек који ће сести у премијерску фотељу након што Вучић преузме председничку функцију, али и као човек који ће „носити“ листу СНС на предстојећим градским изборима у Београду и који би требало да буде наследник одлазећег градоначелника Синише Малог.

Засад, Селаковић се бави појединим споменицима у Београду и као функционер СНС каже да је „апсолутно уверен у политичку вештину, знање и умеће човека који је добио поверење од два милиона грађана“. О функцијама мало говори.

„Било је доста приче о томе и пре него што је мој колега и пријатељ Синиша Мали изабран за градоначелника 2014. године. Моје је мишљење да докле год је Синиша Мали градоначелник Београда, ја ту тему нећу коментарисати из чисте пристојности“, рекао је недавно Селаковић.