Прочитај ми чланак

Посланик Европског парламента: Вучић послушно имитира Орбана

0

Прилично сам песимистичан када је реч о актуелној ситуацији у домену владавине права и слободе медија, каже за Данас Атила Ара-Ковач, мађарски посланик Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту, упитан како оцењује актуелну ситуацију у Србији у важним доменима, попут слободе медија и владавине права.

„Опстанак популистичких режима осигурава се искључиво манипулацијом њиховим друштвима, што не може да буде спроведено без кршења владавине права, или без лишавања гласача правих информација. Режим Виктора Орбана је један од најбољих примера за то, а стиче се утисак да господин Вучић послушно имитира мађарског лидера. Ипак, у Мађарској је лако уочити како режим остаје без својих „резерви“, па је, стога приморан да импровизује и налази се на путу без повратка, што ће на крају неминовно довести до рушења система“, додаје посланик.

Ара-Ковач је, подсетимо, током трајања ванредног стања због корона вируса у Србији иницирао слање писма комесару за суседство и проширење ЕУ Оливеру Вархејију, у којем се наводи да је ситуација у нашој држави „у вези са уставним и људским правима екстремно забрињавајућа“.

* Како гледате на чињеницу да ниједна проевропска опозициона странка неће бити заступљена у новом сазиву српског парламента?

– То се догоди када нека опозициона странка одлучи да бојкотује парламентарне изборе. Претходно нисам желео да дајем савете српској опозицији, иако је „са свих страна“ тражено моје мишљење. Али моја странка, Мађарска демократска коалиција, никада то не би учинила, напросто јер је бојкот избора једнак одустајању од демократске алтернативе. Знам да су политичке странке под притиском појединих утицајних појединаца и невладиних организација веома озбиљно помислиле да је бојкот нужно средство. Сада српска опозиција може да учи на сопственом примеру да се то не сме чинити и да је веома штетно уколико једна политичка странка покуша да се понаша као невладина организација. Странке имају утицај само преко парламента, и ништа више од тога. Сада српска опозиција мора да извуче поуку из овога, да се изнова изгради и потом мора да тежи сарадњи, као што већ покушава опозиција у Пољској, те да се попут мађарске опозиције припрема за изборе који се одржавају 2022.

* Сматрате ли да ће европски пут Србије бити додатно успорен или убрзан у наредним месецима?

– Не видим зашто би господин Вучић водио неку политику другачије врсте него што је до сада чинио. Штавише, сада има више маневарског простора него раније, будући да проевропска опозиција није заступљена у Народној скупштини. Стога, мој одговор је да се одлаже ЕУ интеграција Србије, и лично веома жалим због тога.

* Мислите ли да су људи у европским државама, попут Србије и Мађарске, постали свеснији значаја владавине права током ванредног стања, које је било уведено због епидемије ковид 19?

– Не знам колико успешно је актуелно српско руководство санирало последице пандемије, али чињеница је да је Мађарска продубила кризу јер није преузимала истинске кораке већ је одговорила на изазове серијом манипулација. У Европској унији мађарска производња је доживела највећу стагнацију, што само по себи прети да изазове економску кризу. Хиљаде компанија се затвара, и у најбољем случају, процењује се да је више од стотину хиљада људи изгубило посао. То се може делимично објаснити дилетантизмом владе, као и чињеницом да циљ владе није био да санира кризу већ да осигура сопствени политички опстанак.