Прочитај ми чланак

Портпарол јавног предузећа има већу плату од директора?!

0

Однедавно члан Градског већа Ниша Ненад Станковић (члан СНС-а) и даље је и портпарол Дирекције за јавни превоз, а према званичном извештају на том послу има већу плату од свог директора. Станковић тврди да ипак зарађује мање, да не прима 120.000, већ 15.000 динара мање, али да је због годишњег одмора пред ступање на нову функцију његова плата тако приказана. Више директора јавних предузећа у Нишу и са тим умањењем зарађује и 30.000 динара мање од њега као портпарола.

Ненад Станковић је пре нешто више од месец и по дана преузео функцију члана Градског већа, ресор планирања и изградње, али је и даље портпарол јавног предузећа, пишу „Јужне вести“.

FOTO: Printscreen/YouTube

У извештају Агенције за борбу против корупције о имовини и приходима јавних функционера пише да Станковић као портпарол Дирекције за јавни превоз Ниша месечно зарађује 120.000 динара. Његова месечна примања у Градском већу су 30.000 динара, а председник је и Надзорног одбора Института „Нишка Бања“, где прима 60.000 динара, пише такође у извештају.

Није уобичајено да запослени у неком јавном предузећу зарађује више од директора, али по подацима Агенције директор предузећа Милан Милић, у коме је Станковић запослен као портпарол, има плату од 117.500 динара месечно. На позиве и поруке са питањима новинара о разлици у плати није одговорио.

Станковић је потврдио да тренутно обавља сва три посла – функцију већника трећину радног времена, председник је и даље Надзорног одбора Института „Нишка Бања“, а већину радног времена је портпарол Дирекције за превоз где и највише зарађује.

Да ли знате да имате већу плату од директора предузећа у коме сте портпарол?

– Ма није то урађено како треба. Приказано је више него што треба – истакао је Станковић за Јужне вести.

Али то је званично на сајту Агенције?

– Па добро, али није то баш тако урађено, али добро. Послао сам ја за исправку.

Колика вам је онда званично плата?

– Па, што то треба сад да кажем?

Реч је о јавном предузећу, није ваша приватна фирма.

– Мања је.

Не желите да кажете цифру?

– Па, око 105.000 динара.

Станковићева плата портпарола и са поменутим умањењем о коме говори већа је од плате неколико директора јавних предузећа у Нишу, што је такође приказано у извештају о имовини и приходима који је већина директора поднела Агенцији, наводе Јужне вести.

Најмању плату међу директорима комуналних предузећа има директор ЈКП Тржница Горан Ђорђевић који месечно зарађује 75.000 динара, док Драгослав Павловић, који руководи предузећем ЈКП Медиана, званично има месечну плату од 85.000 динара.

Највећи губиташ међу нишким предузећима ЈКП Горица тек однедавно има нову, в.д. директорку, али је претходна имала месечну зараду од 90.000 динара, док нешто више од ње зарађује Небојша Ловић директор Дирекције за изградњу (95.620 динара).

Само неколико директора нишких предузећа има већу плату од Станковића – међу најплаћенијим према доступним подацима су – директор Градске топлане Предраг Милачић (115.500 динара), директор ЈКП Наиссус Игор Вучић (123.400 динара), а највише зарађује директор Паркинг сервиса Дејан Димитријевић (129.000 динара).

Станковић: Поштујем одлуке Агенције, сваки зарез

Ненад Станковић је иначе високи функционер Српске напредне странке, а осим бројних функција на којима је био, јавности је познат и по томе што раније није поштовао одлуке Агенције за борбу против корупције.

Само неколико директора нишких предузећа има већу плату од Станковића – међу најплаћенијим према доступним подацима су – директор Градске топлане Предраг Милачић (115.500 динара), директор ЈКП Наиссус

Сада каже да је одлучио да поштује све, те тврди да је сам тражио сагласност да обавља два посла и буде на две функције.

– Знате колико сам имао лоша искуства са Агенцијом и од тадапоштујем сваки члан, сваку тачку, сваки зарез, све – истиче Станковић.

Желео је и да објасни разлику у плати, за коју тврди да је мања од директорове. Када је постао члан Градског већа у августу био је дужан да пријави имовину, те је приказана плата у извештају Агенције, како каже, увећана због регреса за годишњи одмор.

– Тако да у моменту ступања на дужност задња исплаћена зарада је била та. Иначе она није толика. Рачуна се просек последња три месеца, па иде увећање за регрес с обзиром на коришћење годишњег одмора од 15 дана које сам користио у јулу који је ту приказан, због тога је тај износ толики. Ја сам то био дужан да прикажем, иначе редовна зарада ми је око 105.000, некад 103.000, између тога се креће – појашњава Станковић.

Такође каже да функцију председника Надзорног одбора обавља од 2017. године, али је пре неколико месеци поднео оставку, што Влада још није усвојила.

Новинарки Јужних вести је послао сагласност Владе и одлуку Агенције за борбу против корупције за обављање две функције, као и сагласност да обавља посао портпарола у јавном предузећу и буде члан Већа.