Прочитај ми чланак

ТЕХЕРАН се заклиње: Осветићемо генерале које је убио Израел

0

Иран је рекао да ће предузети „контрамере“ против САД и Израела због недавног ваздушног удара у Сирији

Иран је обећао да ће узвратити Израелу и САД као одговор на ваздушни напад у Сирији у којем је убијена група високих команданата Техерана.

Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) потврдио је да је седам официра, укључујући бригадне генерале Мохамеда Резу Захедија и Мохамеда Хадија Хаџија Рахимија, убијено у понедељак у ваздушном нападу на зграду иранског конзулата у Дамаску. Захеди је био виши командант снага Кудс – јединице ИРГЦ задужене за операције у иностранству – а Рахими је био његов заменик.

Званичници у Сирији и Ирану окривили су Израел за напад. „Исламска Република Иран, задржавајући право да предузме контрамере, одлучује о врсти реакције и кажњавању агресора“, рекао је портпарол министарства спољних послова Насер Канаани у изјави коју је цитирала новинска агенција ИРНА.

Министар иностраних послова Хосеин Амир-Абдолахјан упозорио је на Кс (бивши Твитер) да блиски савезник Израела САД „мора да сноси одговорност“.

Израел није коментарисао напад. Израелска влада ретко јавно признаје ваздушне нападе у Сирији, које је Дамаск више пута осуђивао као кршење његовог суверенитета.

Јеврејска држава оптужила је Иран да је организовао смртоносни напад 7. октобра на израелске грађане, који је покренуо текући рат са палестинском милитантном групом Хамас. Прошлог месеца, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су у Либану напале, како су рекли, милитанте повезане са Ираном.

Техеран је обећао да ће наставити да подржава Хамас и друге палестинске групе, али је инсистирао да је Хамас самостално одлучио да изврши инвазију на израелску територију.