Прочитај ми чланак

Породица Вука Бојовића шокирана идејом Шапића о селидби зоо врта: Нећемо дозволити

0

"Шокирала сам се кад сам јуче прочитала вест да градоначеник Шапић сели зоолошки врт. Не знам зашто би га изместили кад функционише најнормалније. Покушала сам да ступим у контакт с њим, међутим, није ми се јавио. Свакако, нећу одустати, потрудићу се да добијем све информације у вези тога, да идемо и до врха ако треба како бисмо спречили измештање врта и сачували успомену на Вука", каже Весна Бојовић, супруга покојног Вука Бојовића, дугогодишњег директора београдског Зоолошког врта.

Градоначелник Шапић данас ће обавестити јавност о измештању београдског зоолошког врта на нову локацију.

Супруга Вука Бојовића истиче да јој није јасно откуд одједном одлука о селидби врта.

„Врт је институција с традицијом од скоро сто година, основан је 12. јула 1936. године на земљишту које је било у личном власништу Владе Илића, тадашњег градоначелника. Невероватно, али истинито, кад је Вук писао монографију, ја сам то сазнала тада. Значи, врт је основан на приватном земљишту индустријалца и тадашњег градоначелника Београда“.

Додаје да је Вук Бојовић оставио живот због зоолошког врта. Зато ће се борити да остане на истом месту.

„Вук је штрајковао глађу онда кад су први пут говорили да желе да изместе зоолошки врт. Заправо, и почели су са измештањем мањих објеката у врту. Вук је своје здравље нарушио до те мере да је, нажалост, отишао. Тад се говорило да се планира селидба врта негде око Крњаче у место Бело Блато и онда се наравно то заташкало, све је стало јер је он био спремна да животом брани зоолошки врт“.