Прочитај ми чланак

СНС ОДЛУЧИО НОВИ ИЗБОРИ У БГД: НАДА – Без сређивања бирачких спискова нема избора!

0

- Нови избори у Београду могу бити пут за решавање политичке и институционалне кризе само под условом да буду одржани уз сређивање бирачког списка и отварање медија како се не би поновиле неправилности са избора одржаних 17. децембра 2023. године., каже се у саопштењу коалиције НАДА (коју чине ПОКС и Нови ДСС) поводом данашње одлуке Председништва Српске напредне странке за одржавање нових избора за Скупштину града Београда.

У саопштењу Српске коалиција НАДА се даље наводи да ће та патриотска опозициона групација учествовати у разговору са свим релевантним политичким субјектима у Србији о дефинисању услова како би грађани на тим изборима могли слободно да бирају на слободним, а не покраденим изборима.

– На Београђанима ће тада бити одлука да ли желе да град и даље буде у канџама владајућих странака и њима блиских инвеститора или желе уређену српску престоницу у којој се квалитет живота људи свакодневно унапређује, закључују, у свом саопштењу коалиција НАДА.

Одлучено: Иде се на нове изборе у Београду

Председништво Српске напредне странке (СНС) изјаснило се данас за одржавање нових избора за Скупштину града Београда.

Седници Председништва СНС, која је трајала око сат и по, присуствовали су председник те странке Милош Вучевић, као и чланови Председништва Александар Шапић, Ана Брнабић, Горан Весић, Владимир Орлић, Петар Петковић, Сандра Божић, Александар Мартиновић, Миленко Јованов, Јелена Танасковић, Дарија Кисић Тепавчевић…

Председник Србије и бивши дугогодишњи председник СНС Александар Вучић саветовао је раније данас Председништво странке да се „иде на нове изборе“.

Тома Фила: Очекујујем да ће СПС на новим изборима у Београду наступити у Вучићевом покрету

Тома Фила, одборник у Скупштини града Београда Социјалистичке партије Србије (СПС), каже да су одборници ове странке били против нових избора у главном граду, те да очекује да ће СПС на тим изборима наступити заједно са СНС

„Нас пет смо желели да се не троше паре, 700.000 евра коштају ови нови избори и изгубиће се четири-пет месец. Нама је „стиска“ због пројекта ЕXПО до 2027. године. Због тога смо ми били против“, наводи.

Фила додаје да су га из опозиције убеђивали да треба да се изађе поново на изборе.

„Можда и треба да се изађе поново, али не знам шта ако буду слични резултати као сада“, додаје.

Он очекује да на наредним београдским изборима СПС наступи у оквиру Покрета за народ и државу, чије је формирање најавио председник Републике Србије Александар Вучић.

„Ако изађемо тако ми ћемо их поразити сигурно“, поручује Фила.

Сматра да има много људи који не желе да уђу ни у једну партију, а који су за ту опцију, који воле своју земљу и желе да се све проблеме решавамо унутар Србије.

„Могуће да је на одлуку утицао господин Ђилас када је отишао код председника Републике и рекао му о легитимитету и легалитета. Легално је све ово, јер ми смо имали већину, то није спорно уопште. Али питање легитимитета је ту од како је професор Несторовић рекао да су његовим људима нудили шестоцифрене суме у еврима“, наводи Фила.

Сусрет председника Републике Александра Вучића и председника опозиционе Странке слободе и правде десио након априлских избора 2023. године због постизборне ситуације у главном граду.

Он каже да би требало изаћи са именом онога ко ме је новац нуђен, те да му је у једној телевизијској емисији одборнике са листе „МИ – Глас из народа – Александар Јерковић“ рекао да њему новац није нуђен.

„Све сам ближи мишљењу да треба ићи на нове изборе у Београду. Опозиција и СНС желе нове изборе, те то треба и урадити“, закључује Фила.

Председништво СНС данас је донело одлуку да се иде на нове београдске изборе. Одлуку је саопштио кандидат за градоначелника СНС Александар Шапић, који је истакао да ће на њих ићи у што ширем фронту.

„Видећемо ко ће ту све бити. Сматрали смо да једна одговорна организација треба да подигне ле(с)твицу легитимитета и кредибилитета и показати да политика није математика“, рекао је он, преноси Н1.

Сутра СНС креће у кампању у Шумицама, истакао је Шапић, додавши да ће се о датуму избора одлучити касније.

„Београд стоји већ пет месеци и свесни смо ЕXПО, који је мотор покретања Србије и зато сматрамо да до избора треба што пре да дође“, додао је.

Раније је данас председник Србије Александар Вучић замолио СНС да се иде на нове изборе како се не би учествовали у крађи, као што је то био случај, рекао је, 2008. године при формирању београдске власти ДС и СПС-а.

Антонијевић (МИ – Глас из народа): СНС се одлучила за нове изборе у Београду због притиска са Запада

Борислав Антонијевић, одборник у Скупштини града Београда са листе „МИ – Глас из народа – Александар Јерковић“, каже за Данас да се Српска напредна странка одлучила за нове београдске изборе због притиска са Запада.

„Мислим да су променили одлуку због неког вида притиска од стране Запада да је превише нерегуларности било у овим изборима да би се завршило нерегуларном куповином неких одборника“, наводи он

Антонијевић, који је део групације око Несторовића, мисли да тај тренд куповине одборника треба да се заврши „једном за свагда“. „Можда је време да уђемо у време политичке коректности где воља бирача поштује. Ако је неко гласао за опозиционог кандидата тај никако, ни у једној опцији, не може да се нађе као подршка позиционој листи. Могуће да је нешто кренуло у овој земљи да се окреће у свему у ком треба да буде“, каже он.

Овај одборник додаје ће њихова групација ићи самостално на изборе са Бранимиром Несторовићем на челу.

„Професор је родоначелник овог покрета МИ – Глас из народа, он и Павић су позвали ову господу, под знацима навода, међутим нису у њима препознали људе који ће оног момента када се дође до неког резултата добити крила, па покушати да полете“, каже Антонијевић, који је и народни посланик.

Одбацује могућност ширег фронта десних, националних опција, на који су раније позвале Народна странка и Доста је било.

„Ми смо много мали и сви који нас позову они би да нас прогутамо, а ми нисмо баш расположени да нас неко прогута. После тог гутања, следи жвакање и онда вас испљуну. Зашто бисмо се ми приклањали било коме, када ми имамо идеју о којој они причају, али нико не жели да спроведе. Идемо сами, па како буде“, наводи он.

Додаје да су показали народу да су доследни у изјавама, „за разлику од свих политичара на сцени Србије“. „Ако је то довољно да народ покаже поверење, онда нека то уради на овим изборима у већем броју него на прошлим. Оно што је био став на прошлим, став ће бити и на овим изборима – нема формирања власти ни са ким“, одговара.

Данас је председник Републике Александар Вучић упитао шта ће група „МИ – Глас из народа“ урадити ако након нових београдских избора дође до сличног резултата – хоће ли ући у власт или ће се морати опет на нове изборе.

„У заједничку власт не постоји могућност да уђемо са било ким. Ако је њима битан град и његови грађани, онда ће морати да се одрекну свог парчета колача власти и пустити нас да формирамо власт у Београду и све институције које воде град“, каже он.

Напомиње да то не би био преседан, да таквих примера је било и у Немачкој.

„Само је битно колико је осталима битно да овај град настави да функционише. Заједничко формирање би значило да подржимо све оно што су радили, а то никако не можемо“, каже Антонијевић.

Наводи да власт не би формирали ни са остатком опозиције.

„Са опозицијом не бисмо изашли чак ни у шетњу, у улицу са шест трака, зато што ова опозиција је све само не патриотска и окренута будућности какву Србија треба да има“, сматра Антонијевић.

Фото: Н.С.

Председништво СНС данас је донело одлуку да се иде на нове београдске изборе. Одлуку је саопштио кандидат за градоначелника СНС Александар Шапић, који је истакао да ће на њих ићи у што ширем фронту.

„Видећемо ко ће ту све бити. Сматрали смо да једна одговорна организација треба да подигне ле(с)твицу легитимитета и кредибилитета и показати да политика није математика“, рекао је он, преноси Н1.

Сутра СНС креће у кампању у Шумицама, истакао је Шапић, додавши да ће се о датуму избора одлучити касније.

„Београд стоји већ пет месеци и свесни смо ЕXПО, који је мотор покретања Србије и зато сматрамо да до избора треба што пре да дође“, додао је.

Раније је данас председник Србије Александар Вучић замолио СНС да се иде на нове изборе како се не би учествовали у крађи, као што је то био случај, рекао је, 2008. године при формирању београдске власти ДС и СПС-а.

Вучић о потенцијалној кандидатури Дејана Бодироге: Није капацитет за политику број датих кошева, сутра помажем СНС-у у новој кампањи

Вучић о потенцијалној кандидатури Дејана Бодироге: Није капацитет за политику број датих кошева 

Председник Србије Александар Вучић рекао је о кандидатури бившег кошаркаша Дејана Бодироге за градоначелника Београда од стране опозиције да, ако до тога дође, биће добра утакмица на новим изборима.

Он упитан за коментар у вези сазнања Информера да ће до те кандидатуре доћи рекао да коментар нема и да је то право опозиције на новим изборима.

„Он (Бодирога, прим. нов) се већ неколико пута изјашњавао против нас. Није капацитет за бављење политиком то колико сте давали кошева и голова. Није Александар Шапић успешан зато што је био најбољи стрелац југословенски и српски у ватерполу, већ зато што је успешно водио општину Нови Београд. Биће добра утакмица, ја онолико колико могу даћу да победе они који су много бољи за Београд и Србију“, рекао је он.

Најавио да ће сутра доћи да помогне СНС-у за нову кампању, не прицизирајући о каквој кампањи је реч.