Прочитај ми чланак

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ НА ПРОТЕСТУ: Идем у посету Легији и Јовановићу

0

Београд -- Лидер радикала Војислав Шешељ посетиће сутра у затвору Милорада Улемека Легију, а прекосутра и Звездана Јовановића, сазнаје Б92.

Како сазнајемо, он ће у четвртак у 10:45 посетити Легију, а у петак у исто време и Јовановића у затвору у Пожаревцу.

Шешељ ће изјаве за медије давати после тога, али, како сазнајемо, жели да им поручи у име српског народа да “једва чекају да иду да бране српско Косово“.

„Ја ћу им пренети поруку да Србија чека Легију и Звездана да заједно ослобадјамо Косово. За данас смо завршили, мирно се повлачимо и одлазимо“, рекао је Шешељ на протесту против фестивала „Мирдита, добар дан“.

Радикали носе државне и страначке заставе, слике из времена сукоба на Косову 1999. године и узвикују „Идите на Косово!“, „Косово, Косово!“, а певају „Ој, Косово, Косово, земљо моја вољена“.

 

Функционер СРС Миљан Дамјановић позвао је полицајце да им се не супротстављају.

„Ви сте народна полиција. Немојте се супротстављати нама који штитимо Србију. Браћо полицајци, не заборавите да су (председник Косова Хашим) Тачи и терористи убијали ваше колеге!“, рекао је Дамјановић.

Окупљени су полицији скандирали „Кога штитите!“.

Скуп протиче без инцидената. Једна особа свира гусле, а на челу колоне су људи са хируршким маскама.

Међу окупљенима нема лидера радикала Војислава Шешеља, а од високих функционера СРС присутни су Дамјановић и Вјерица Радета, потредседница Скупштине Србије.

У 19.30 у ЦЗКД треба да буде отворен пети фестивал „Мирдита, Добар дан“ који представља културу Приштине, а организатор је Иницијатива младих за људска права.

Јаке полицијске снаге пред почетак фестивала „Мирдита, добар дан“

Многобројни полицијаци су распоређени у околним улицама и испред Центра за културну деконтаминацију у којем вечерас треба да се отвори фестивал „Мирдита, Добар дан“ који ће да представи савремену културну сцену Приштине.

Координаторка програма у Иницијативи младих за људска права Софија Тодоровић казала је за агенцију Бета да нико из те организације није крив што је дошло до тога да јаке полицијске снаге обезбеђују место где се одржава фестивал.

Она је додала да су криви они који су позивали на насиље, који су отворено претили и говорили ру8жно о људима који нису српске националности.

„Због таквих хулигана је велики број полицајаца на улицама. Те странке које су позивале на гашење Иницјативе имају мање од два одсто гласова у Београду и немају права да забрањују и одлучују јер нису институције“, рекла је Тодоровић пред почетка фестивала.

Она је оценила да је Београд отворени град у којем има места за све и изразила жаљење што то сада ипак изгледа другачије.

У 18.00 испред Храма Светог Саве Српска радикална странка организовала је протест против одржавања фестивала.

Тодоровић је казала да од фестивала очекује да повеже младе људе Београда и Приштине и да ојача сарадњу уметника та два града. Она је додала да намеравају да и следећег лета организују фестивал сматрајући да он доприноси и слици Србије.

Фестивал „Мирдита, Добар дан“ отвара се вечерас у 19.30 часова пројекцијом филма „Брак“ (Мартеса) у режији Блерта Зећирија. Фестивал се ове године одржава пети пут од 30. маја до 2. јуна, а организују га Иницијатива младих за људска права и организација Интегра из Приштине.