Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ: Политичари у кафани- један сто, пет афера, ниједна оптужница (Видео)

0
ФОТО: Горан Срданов

ФОТО: Горан Срданов

На отварању једног престоничког ресторана окупила се група политичара који су потеклих година повезивани са разним аферама на домаћој политичкој сцени.

Отварање је било у уторак увече, а за истим столом су седели бивши министри Милутин Мркоњих, Бранко Ружић и Оливер Дулић, али и естрадни менаџер и члан СНС Зоран Башановић и Владимир Заграђанин, бивши директор СПС Ивице Дачића.

Милутин Мркоњић, бивши министар саобраћаја у жижи јавности је због разних ствари, међу којима је и афера која има везе са његовом некадашњом шефицом кабинета Снежаном Зековић. Наиме, за њу се сумњало да се бавила малверзацијама приликом издавања међународних транспортних дозвола, односно да је појединим превозницима наплаћивала дозволе које се иначе деле бесплатно. Истрага поводом овог случаја је покренута, али никада није добила епилог.

Изјаве које је давао још један социјалиста и бивши министар без портфеља задужен та европске интеграције Бранко Ружић, такође су потресле политичку сцену. Наиме, после привођења власника “Зекстре” Драгана Ђурића, због злоупотребе службеног положаја у приватизацији Ветеринарског завода Београд, Ружић је рекао да верује да је невин.

То је изазвало гнев садашњег премијера Александа Вучића који му је поручио да “изађе из Владе, ако му се не свиђа шта ради држава”. Ружић је медијима био занимљив због скупоцених сатова као и стана од око 200 квадрата који је прошле године прећутао Агенцији за борбу против корупције.

Зоран Башановић, члан ГО СНС и кум премијера Вучића, био је ухапшен са супругом на Флориди (САД) у децембру 2012. године, и то због крађе у једном тржном центру. Он и супруга су прошле године ослобођени оптужби.

Чувена афера “Кофер” у жижу јавности довела је Владимира Заграђанина, који је и кум лидера СПС Ивице Дачића. Он је, заједно са некадашњим вицегувернером Народне банке Србије (НБС) Дејаном Симићем оптужен за примање, односно посредовање у примању мита. И Заграђанин и Симић су ослобођени оптужби.

Оптужница није подигнута ни против Оливера Дулића, бившег министра животне средине и просторног планирања, коме се стављала на терет злоупотреба службеног положаја приликом издавања дозвола за рад предузећу “Нуба инвест”.

(Блиц)