• Почетна
  • ВИДЕО
  • ПОДГОРИЦА ПРОТЕСТ (15.ДАН): И поред кише све више људи у протесту (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА ПРОТЕСТ (15.ДАН): И поред кише све више људи у протесту (ВИДЕО)

0

podgorica protest 15 dan

Велики број грађана, и поред велике кише и лошег времена, заједно са челницима Демократског фронта, провео је 14. ноћ заредом испред Скупштине Црне Горе, а протест је ушао у петнаести дан.

Ноћ испред Скупштине Црне Горе провели су готово сви лидери Демократског фронта.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић је рекао да ће протести да трају колико год буде требало и да ће се „слободна територија“ бранити ако покушају из власти силом било шта да ријеше.

„Нека знају да ћемо се бранити и нека не очекују тако благ отпор као што су мислили да ће бити у почетку. Ми нећемо само бранити наше куће које се сада налазе у шаторима овдје у булевару Светог Петра Цетињског, јер нас нико није тјерао да будемо овдје, а ако нас силом макну, ми ћемо се уселити у државне институције. И у Скупштину, и у Владу и у зградама локалних самоуправа у свим градовима у Црној Гори и одатле тражити испуњење наших захтјева. Јер, те зграде и институције припадају народу“, рекао је Мандић.

Зграду Скупштине и предсједника обезбјеђивало је више десетина полицајаца.

Челници ДФ протестима траже формирање прелазне владе, коју би чиниле све парламентарне странаке и која би створила услове за одржавање поштених и демократских избора, наводећи да се неће разилазити до испуњавања тих захтјева.

У захтјеву који је упућен Влади, Скупштини и предсједнику Црне Горе, затражена је и потпуна имплементација изборног законодавства, електронска идентификација бирача, пречишћен бирачки списак, контрола свих државних ресурса и служби безбједносних, као и равноправан третман на Јавном сервису. Тиме би се, како се наводи, стекли услови за демократске изборе.

Иначе, претходних 14 дана протеста Демократског фронта испред Скупштине Црне Горе у Подгорици протекли су без инцидената, а обиљежила га је добра организација. У главном граду и даље су биле примјетне јаке полицијске снаге.

Говорници, челници Демократског фронта, али и остали, обраћају се грађанима са бине која је била постављена испред Скупштине, са поруком „Слобода тражи људе”.

Док пада ова власт, ја живим свој сан

Владан Шћепановић, комуниста и Југословен, је петнаесте вечери протеста говорио ватрено колико и први пут када је зарадио завидну пажњу јавности због говора који је сваком у данашњој Црној Гори врло близак јер се већина грађана налази у истим проблемима.

„Ја драги људи нисам жељан аплауза и камера,више ми је стало до моје дјеце, жене и мајке које сваку ноћ остављам уплакане. И због њих се борим за бољу Црну Гору и за боље сјутра. Ово је мој сан, док гледам како учествујем у револуцији. Мој је сан, пад ове власти“, рекао је Шћепановић.

Он је рекао да иакоје казао да учествује у револуцији,он није мислио на насиље и рушилачки нагон већ мирнои демократско смјене власти преко прелазне Владе и демократских избора.

„Ако и на таквим изборима ова власт, не дај Боже, побиједи, ја са својом породицом идем из ове земље јер такву реалност не желим за своју дјецу. Нема предаје“, истакао је Шћепановић.

Владислав Бојовић испред Демократске народне партије је рекао да код ове власти има све више показатеља да ће доћи до њихове смјене.

„Повлачењем полиције и оклопних возила, МУП је практично признао да су ово мирни, цивилизовани и демократски протести слободних грађана Црне Горе и да не постоји ни један правни основ да они буду забрањени или прекинути“, рекао је Бојовић.

Бојовић је такође прозвао предсједника Скупштине Црне Горе, Ранка Кривокапића збод одржавања владајуће коалиције као и то да ни један интеграциони процес није пречи од стабилизације стања у држави.

Посланик Демократског фронта, Страхиња Булајић је поновио захтјеве ДФ-а и објаснио зашто власт бјежи од фер и демократских избора.

”Зашто бјеже од наших захтјева, зашто не распишу поштене изборе па ако побједе, сретно им било. Али они знају да у поштеној утакмици немају никакву шансу“,рекао је Булајић.

Булајић је истакао да је синоћњи скуп био један од највећих скупова и да су смијешне констатације да се полиција повукла због смањења броја демонстраната.

Говорили су и Марија Маровић из Мреже младих ПзП-а, предсједник Општинског одбора ПзП-а у Даниловграду Драго Шћепановић и предсједница Клуба жена Радничке партије Ангелина Мушикић.

ДФ однио још једну побједу

Протести Демократског фронта су мирни и демократски а што доказује и чињеница да су припадници појачаног полицијског обезбјеђења повукли јутрос испред зграда Скупштине и предсједника Републике, саопштено је данас из тог савеза.

Pedja i Milutin Ђукановић: Јутрос је у 04:42 ДФ однио још једну побједу (ВИДЕО)

Функционер ДФ-а Милутин Ђукановић саопштио је да је јутрос у четири сата и 42 минута ДФ однио још једну побједу.

„Јутрос у четири сата и 42 минута повучене су легалне полицијске снаге које су до сад чувале ове објекте„, казао је Ђукановић на конференцији за новинаре испред зграде параламента, преноси МИНА.

Према његовим ријечима, очигледно је Агенција за националну безбједност сазнала да су полицијаци који су чували ове зграде спремни да се прикључе грађанаима.

Он је навео да вечерас на протесту очекују да се значајан дио људи који су чували те зграде прикључе ДФ-у.

„Већ смо у сазнању да има и појединаца који су спремни да говоре. То је доказ да све манипулације режима падају у воду„, сматра Ђукановић.

Функционер ДФ-а Предраг Булатовић подсјетио је на захтјеве протеста за формирањем прелазне владе која ће организовати фер изборе, од којих неће одустати.

„Ако се не реализују захтјеви продубиће се даље политичка криза која може да има даље импликације и зато позивам премијера да поднесе оставку чиме ће удовољити захтјевима ДФ-а„, поручио је Булатовић.

Он је министру унутрашњих послова Рашку Коњевићу и предсједнику Социјалдемократске партије Ранку Кривокапићу поручио да је ДФ политички озбиљан и правно оспособљен да не прихвати, како је навео, игру која се ових дана намеће.

„А то је да ми треба да се односимо са секретаријатима, Комуналном полицијом или био коме„, рекао је Булатовић.

Он је подсјетио да је ДФ 27. септембра започео протесте сходно Закону о јавним окупљањима, чији члан 20 се директно односи на Коњевића.

„Члан 20 не даје правну основу ником у држави и то је једино валидно да проба да забрани скуп или предузме бил каку радњу„, рекао је Булатовић, наводећи да је одговорност на Кривокапићу и Коњевићу да не дозволе да се примијени било која мјера која би покушала да забрани скуп.

Он је указао да је могуће да се покуша примијенити правно насиље и упозорио власт да не пробају правним насиљем да предузму било коју радњу на Булевару Светог Петра Цетињског.

Булатовић је појаснио да је правно насиље формално доношење или формирање папира који се заснива на закону, а који би могао да забрани скуп.

„Једини разлог за забрану скупа је насиље већег обима, а ми већ 15 дана мирно протествујемо тако да прича о насиљу не постоји„, прецизирао је Булатовић.

Комунални инспектори Главног града покушали су јуче да уклоне бину и шаторе са дијела Булевара Светог Петра Цетињског али су их у томе спријечили посланици Демократског фронта.

Представници ДФ-а поручили су синоћ  да ће се „уселити“ у зграду Скупштину, ако неко покуша да уклони шаторе и бину са Булевара Светог Петра Цетињског.

Лидер Нове спске демократије Андрија Манди рекао је да, ако неко покуша да укони бину и шаторе са Булевара неће наићи на лак отпор.

Извор: ИН4С портал – информативни портал