Прочитај ми чланак

ПОДГОРИЦА ПРОТЕСТ (14.ДАН): Ако Мило крене силом на нас, ми долазимо у зграду Владе (ВИДЕО)

0

Четрнаести дан протестта изненадио је присутне кишом, али жеља протестаната црногорске опозиције за промјенама и својим циљевима је од свега јача. Оптимизам, шала, дружење су саставни дио протестаната који су истрајни до испуњења својих захтјева.

И поред обилне кише, велики број људи је био на народним антивладиним протестима који се већ чертнаести дан постојано одржавају у булевару Светог Петра Цетињског. И вечерас су говорници били функционери и људи из руководства Демократског фронта као и слободни интелектуалци који су жељели да се обрате окупљеном народу.

Испред групе „Алтернатива“ обратио се Веско Пејак који је рекао да је главни разлог оних који не долазе на протесте, страх.

„Они су уплашени и страх их да не изгубе посао, мисле шта ће им неко рећи што су били на протестима, какав ће бити коментар њима неких небитних ликова, а не мисле на страх који је ту одмах иза брда. Страх каква ће бити Црна Гора сјутра за нашу дјецу, за нашу будућност“, истакао је Пејак.

Пејак је рекао и да је Црна Гора опљачкана и да се треба окренути спашавању државе што прије, а не да се људи боје и чекају допуштење својих партијских лидера да се појаве на „слободној теориторији“.

Жељка Савковић , потпредсједница Радничке партије је одговорила на питања многих зашто се она налази на протестима.

„Овдје сам јер желим да се борим за слободу, желим да се борим за моју Црну Гору“, рекла је Савковић.

Она је истакла и да треба обратити пажњу на многе у Црној Гори који су болесни, а немају довољно новца за терапије и све у држави који једва спајају крај с крајем. Такође је позвала и синдикалне лидере да се појаве на протестима.

„Како да неко преживи у Црној Гори од пензије од 100 евра или платом од 300 евра , ако је минимална потрошачка корпа 800 евра? Објасни ми како, Ђукановићу? Исто позивам оне који бране радничка права да дођу овдје јер се овдје бране радници. Позивам све из синдиката Полиције да дођу“, рекла Савковић.

Посланица Демократског фронта, проф. др Јелисава Калезић је рекла да ова власт личи на искривљени режим какав нико не би пожелио.

„Ова власт није окупаторска. Она је, како тако, изабрана и издејствована јер смо ми допустили да се тако деси, али ова власт почиње све више да личи на окупаторску“, рекла је Калезић.

Члан Главног одбора Нове српске демократије, др Ново Вујошевић, је прозвао власт и њену управу.

„Оно што је оформио онај на врху се зове полтронско управитељство. Он издаје наређења , а они који остају испод, пузе и иду на кољенима док полтронски извршавају наређења“, рекао је Вујошевић.

Вујошевић је такође рекао да оно што се буди у Црној Гори није ријека народног бунта него гејзир из утробе земље која грца у невољама и немаштини.

crna gora protesti-14.-dan

Лидер Нове српске демократије, Андрија Мандић је рекао да ће ови протести да трају колико год буде требало и да ће се „слободна територија“ бранити ако покушају из власти силом било шта да ријеше.

„Нека знају да ћемо се бранити и нека не очекују тако благ отпор као што су мислили да ће бити у почетку. Ми нећемо само бранити наше куће које се сада налазе у шаторима овдје у булевару Светог Петра Цетињског јер нас нико није тјерао да будемо овдје, а ако нас силом макну, ми ћемо се уселити у државне институције. И у Скупштину, и у Владу и у зградаме локалних самоуправа у свим градовима у Црној Гори и одатле тражити испуњење наших захтјева. Јер те зграде и институције припадају народу“, рекао је Мандић.

 Испред Покрета за промјене је говорила Бранка Бошњак која се осврнула на све оне посматрају из прикрајка протесте.

„Нека знају сви они који посматрају ове протесте негдје из прикрајка, иза жбунова и из својих мишјих рупа, да се ово тиче и свих њих, а не само нас“, рекла је Бошњак.

Бошњак је дала и примјер понашања у државним органима док трају протести.

„У јавној управи је мук. Тамо је забрањено да се говори о протестима и сви се праве као да се ништа не дешава. Једна моја позаница је дошла на посао у црнини и питали су је зашто је тако обучена. Она је рекла да је жалости за њима што ћуте и не смију да проговоре о протестима, а камоли да се појаве овдје“, истакла је Бошњак.

Радуловић „испратио“ полицијске службенике

Посланици Демократског фронта су четрнаести дан протеста сачекали службенике Комуналне полиције и одбили њихов захтјев да се уклоне шатори и бина са булевара светог Петра Цетињског.

Потпредсједник Скупштине Црне Горе, професор Бранко Радуловић их је упозорио да се налазе на Слободној зони.

„Значи, господо, дошли сте на слободну територију. Молим вас, напустите зону. Пријатно. Безбједносно, што прије, то боље“, рекао је Радуловић, након чега су се службеници комуналне полиције удаљили са Немањине обале.

Истовремено, посланици ДФ-а су окупљеним демонстрантима поручили да ће остати на овом мјесту до испуњења политичких захтјева макар то трајало и 100 дана, јер формирање прелазне владе и организација и одржавање првих правичних избора немају алтернативу, независно од било каквих решења које доносе комунална полиција и друге службе.

Демонстранти сами спремају ручак

У кампу „слободне територије“, изгледа да се ништа не препушта случају па су демонстранти сами организовали спремање грашка за све које су по кишном времену присутни испред Скупштине Црне Горе.

Састојци су добрим дијелом донешени од грађана који желе да помогну макар и на такав начин у складу са њиховим могућностима.

Како је све више оних који не могу себи да приуште кувани и топао ручак, можда ће грашак бити проглашен луксузом од стране режима уколико се сазна да се нешто „крчка“ у протестном кампу. 

oklopno-vozilo-prokisnjava-pred-skupstinom-cg

Старим гвожђем чувају Скупштину: „Оклопњаци“ прокишњавају, диме и не могу да упале

До које мјере је црногорски квазидржавни систем труо, па тиме и његов полицијски сектор, још једном се бјелодано потврдило данас пред зградом републичког парламента, на очиглед бројних свједока – грађана који већ четрнаести дан протестују тражећи оставку Владе и полицајаца који обезбјеђују скуп.

Наиме, након што је једно њихово борбено оклопно возило готово изгорело прије неколико дана на истом мјесту, друго од укупно три некада популарна „бова“, како је забиљежио наш фоторепортер, прокишњава до те мјере да је морало да се прекрије церадом (на слици).

И то није све, јер, како ИН4С сазнаје, у безнадежној ситуацији је и трећи полицијски „оклопњак“ , који већ четврти дан не може да упали, упркос интервенцијама неколико врсних аутоелектричара и механичара.

„Бовови“ иначе од првог дана скупа обезбјеђују зграду Скупштине Црне Горе.

Незванично се сазнаје да су они у хаварисаном стању и дошлепани пред парламентом, а једина њихова функција је, како вјерују организатори протеста, застрашивање грађана и провоцирање хаоса који је врх полиције најављивао.

Калач: Везали смо заставу са српском и црногорском

На ново скупу антивладиних протеста, предсједник Бошњачке демократске заједнице (БДЗ) Хазбија Калач казао је да власт жели подјеле и тако покушава да се спаси пропасти. Он је на протестима испред Скупштине казао да сви народи у Црној Гори морају радити заједно да режим падне.

„Кажу ми што ћете ви са четницима. Кажу везали сте заставу са четником. Кажем им – везали смо је са српском и црногорском“, казао је Калач праћен дуготрајним аплаузима.

Будимир Алексић из Нове српске демократије рекао је да су све институције у држави затворене, наводећи да је ово земља гдје криминалци бјеже из затвора док представници студената подржавају аутократски режим.

„Ово је мафијашка држава. Ми смо под окупацијом мафијашког режима, а она је перфиднија од аустријске турске и млетачке“, казао је Алексић, преносе подгоричке Вијести.

Предсједник Радничке партије Јанко Вучинић казао је да се режим плаши народног бунта, истичући да се протестанти боре за слободну Црну Гору.

„Сво њихово знање и политика се сабрала у ријечи Мило лопове. Неко је рекао да то треба доказати, Не, то не треба доказати, њему треба судити“, казао је Вучинић алудирајући на говор посланице ДФ Јелисаве Калезић.

vladimir-dobrosavljevic-21

„Параноични режим у ЦГ немоћан пред упорним демонстрантима”

Режим који је склон ауторитарним методама управљања , по правилу тражи спољног непријатеља коме ће приписати сву кривицу због нефункционалности сопствене заједнице. То је чисти пропагандни спин којим се желе закамуфлирати противуречности и структуре отпора унутар сопствене државе – поручује у интервјуу за ИН4С Владимир Добросављевић, савјетник лидера Нове Андрије Мандића, који је од стране режимских таблоида означен персоном која по налогу из Србије управља текућим протестима грађана у организацији Демократског фронтa.

По његовим ријечима, упорношћу и креативним сензибилитетом у артикулацији својих ставова, демонстратни су однијели побједу над агресијом и производњом страхова од стране управљачког апарата у Подгорици.

ИН4С: Господине Добросављевићу, како оцјењујете безбједносну ситуацију у Црној Гори с’ обзиром на то да вас већ неколико дана прозивају за рушење режима у Подгорици иако се налазите тренутно у Београду?

В.Д.: Дјелује ми да су, из потпуно непознатих разлога, безбједносне прилике постле изузетно комплексне и тензичне. Током свог боравка у Подгорици, нисам видио аргументе за такву процјену власти и ангажовање безразложно великог броја, припадника апарат принуде. Протести који су у току, а чији су захтјеви основа сваке модерне демократије, дакле слободни и поштени избори, нису пружили ни један доказ да су потенцијална опасност за грађански мир у Црној Гори. Учесници на демонстрацијама су изузетно мирни и цивилизовани, у презентацији својих политичких захтјева. Међу њима не постоје ексцесне или наоружане групе, шта више, организатори су се потрудили да њихове редарске службе маргинализују сваку инцидентну појаву или појединца.

Тим прије је необјашњив приступ власти овим догађајима, са извођењем борних возила опремљеним аутоматским оружјем, камиона са воденим топовима, специјалних антитерористичких јединица и мобилизацијом цјелокупног потенцијала униформисаних припадника снага безбједности. Сматрам да је то нерационално претјеривање, чији је једини циљ био психолошки рат против организатора и учесника протеста. И као такав, он је потпуно промашио очекивања његових заговорника, јер су протестанти, својом упорношћу и једним креативним сензибилитетом у артикулацији својих ставова, однијели побједу над агресијом и производњом страхова од стране управљачког апарата.

Наравно, за мене је посебно био интересантан однос власти према мом ангажману у овим дешавањима. Напомињем, да сам већ десет година присутан на политичкој позорници у Црној Гори, кроз сарадњу са Андријом Мандићем, и прво Српском народном странком, а потом и Новом српском демократијом, те за то вријеме нисам никада доживио ниједну непријатност. Такође, поштујући чињеницу да радим у другој држави, никад себи нисам допустио да нарушим ниједан позитиван закон те земље. Зато сам био изненађен, када сам приликом доласка на подгорички аеродром, био задржан готово сат времена уз образложење да ми је пасош на провјери.

Напомињем, да су службена лица током тог периода била љубазна и коректно се односила према мени, али исто тако је чињеница да су ме пустили, тек након што су представници медија почели да зову функционере Министарства унутрашњих послова и почели да се распитују о мом задржавању. Тим прије је било апсурдно, касније, саопштење министраства, како сам задржан само два минута, те да сам пуштен са осталим путницима. Након тога, постало је јасно да сам постао нежељени гост за власт у Црној Гори, тако да је каснија медијска агресија била логична последица већ припремљеног терена за моју стигматизацију.

ИН4С: Јако је занимљиво да је хајку на вас као увезеног рушитеља режима Мила Ђукановића покренула такође увезена новина из Београда ? Како то коментаришете?

В.Д: Само ставом креатора удруженог информативног злочиначког подухвата, изнесеном у последњој емисији „Утисак недеље“, код Оље Бећковић, након чега је забрањена и скинута са програма Б92. Тада је рекао, да премијери Србије и ЦГ, Вучић и Ђукановић, контролишу ТВ Пинк и новину Информер, као и да им он обојици даје савјете и мишљења. Пошто ово до данас нико није демантовао, једини могући закључак, поред оног о изузетној блискости и сарадњи првих људи двије Владе, јесте да су им и противници заједнички као што им је заједничка патолошка страст у покушајима да се они дискредитују. Интересантно би било сазнати да ли ова два републичка премијера имају над собом и неког ко предсједава њиховим интересним савезом, као и ко би могла да буде таква једна особа?

Како год било, прва асоцијација на обојицу ми је стих, пјесме коју сам највише волио да слушам током бомбардовања 1999. године, “проћи ће и њихово”.

ИН4С: Били сте активан учесник, па и организатор студентских протеста 1996/97 у Београду. Данас, због јавности Црне Горе морамо да разријешимо једну дилему – да ли је организација протеста постала ваш хоби па сте боравили у Црној Гори, или је паника у врху режима таква да постају и параноични па им се опет привиђа Војислав Коштуница?

В.Д: Да бих то био, иза мене би морала да стоји бар нека утицајна обавештајно-безбедносна структура, као што је то у случају организације Canvas , који су постали професионални извођачи обојених револуција, за рачун геополитичких интереса једне велике силе. Моја знања и капацитети се крећу искључиво у домену познавања политичких процеса, структура и феномена, те развијању могућих сценарија и одговарајућих реакција на њих. У том оквиру је био и сваки мој досадашњи ангажман у ЦГ.

Сваки дуговјечан режим, који не показује спремност да се мења, постаје као и било који други затворени систем, склон ентропији. У том период вредносног и структурног урушавања, почињу да се рефлектују поступци и примјери који су потпуно супротни од сваког здраворазумског или логичног. Па је само тако могуће објаснити, акумулирани подсвјесни страх, једног дијела ЦГ режима, од Војислава Коштунице, човјека који већ дуго времена није у фокусу политичких дешавања, али је његов модел функционисања и интелектуалних потенцијала, оставио трајне последице и фрустрације на оне који су недостојни било какве компарације са њим.

ИН4С: Зашто сте одједном постали интересантни АНБ-у, и да ли текстови у ономе што се зове новина значе да се телефони лидера Фронта прислушкују?

В.Д: Режим који је склон ауторитарним методама управљања , по правилу тражи спољног непријатеља коме ће приписати сву кривицу због нефункционалности сопствене заједнице. То је чисти пропагандни спин којим се желе закамуфлирати противуречности и структуре отпора унутар сопствене државе. Тако је лакше рећи и приписати, да је некадашњи лидер студентског протеста и политичар из друге земље, кривац за догађаје којим грађани ЦГ и њихови политички представници показују незадовољство политичком и економском ситуацијом у свом друштву. То је покушај да се минимализујуи потцијене стварни креатори и носиоци тежњи за промјенама и побољшањем односа у ЦГ, а то су, искључиво, народ ове земље и водеће опозиционе снаге.

ИН4С: Шта очекујете да ће осванути на следећој насловници ? Пошто је једино Вања Ћаловић имала више истих од вас, и да ли имате намјеру да подигнете споменик за живота Беби Поповићу због ревитализације ваше политичке каријере?

В.Д.: Чим сам доспио до тога да будем у поређењу са једном храбром особом каква је Вања Ћаловић, то већ говори да сам постигао поприличан успјех у градацији параноје код режимских спин доктора.

Познајући склоност новокомпонованог јагодинског Црногорца, ка „шеровању“ садржаја са алтернативним сексуалним праксама, могу само да претпоставим, како би то могло да буде нешто из сличног или још опскурнијег жанра.

Као алтернативе, могле би да послуже монтаже са конзумације егзотичних опијата или ритуал неког бизарног култа који би се завршио канибализацијом жртве. Ум, човјека којег сте поменули, функционише на нивоу који захтијева специфичан вид надзора, зато од њега и можете очекивати разне аномалије.
Моја политичка каријера има свој пут већ скоро 25 година, и једини дуг имам, према себи блиским особама и пријатељима.

„Од њега треба отети и подијелити држави и народу, а њему треба судити“

Он је позвао предсједнике синдиката да се изјасне јесу ли са народом или „мафијашким режимом“.

Функционер Демократске народне партије (ДНП) Предраг Булатовић казао је да се демонстранти неће повлачити до пада владе, истичући да државни органи немају законског основа да забране скуп, осим да покушају да изазову нереде. Он је поручио да организаторе не интересују секретаријати и МУП, јер су на булевару у складу са законом.

„Нас на основу закона ове земље нико не може да макне одавде или да нас забрани. Доћи ће ново вријеме и за сваки неправни акт који изазове посљедице за Црну Гору, Коњевић ће бити одговоран. Ако пробате било што да радите ризикујете мир и стабилност у Црној Гори“, казао је Булатовић,наводећи да никоме не пријети јер ће ДФ свим уставним и законитим средствима да брани оно због чега су се окупили.

Он је казао да демонстранти нијесу против Европске уније, позивајући ЕК да у годишњем извјештају укаже да су избори у Црној Гори нерегуларни. Булатовић је казао да протести нијесу ни против НАТО-а, појашњавајући да у Алијансу не улази полтронско руководство него читава нација. Он је рекао да НАТО тражи владавину права и борбу против високе корупције, коју захтјевају и демонстранти.

„Они траже да лопови у овој влади, у локалној самоуправи, они који су некад били градоначелници и они који су сада, а који су крали, буду приведени правди. То од њих тражи НАТО“, казао је Булатовић.

Булатовић је позвао представнике опозиције да не присуствују сједници парламента на којој се гласа о радној групи за праћење изборног процеса, наводећи да ће они који буду на тој сједници „подржати ДПС и Ранка Кривокапића“. „Ко оде на Цетиње, без обзира да ли је гласао за или против те одлуке, биће на страни Мила Ђукановића или помагач Ранка Кривокапића јер и један и други желе да формирају неку квази комисију у којој неће бити ДФ него пожељна опозиција“, рекао је он.

Радуловић се захвалио митрополиту Амфилохију

Потпредсједник скупштине Бранко Радуловић казао је да ће премијер покушати да са „својим црним тројкама“ изазове нереде, поручујући демонстрантима да отворе очи и „испрате такве”. Он је поручио да је премијер луд али и кукавица јер није прихватио мегдан са њим.

“Хтјеће да нас потјера одавде, али Коњевићу ти си дужан за сваку формацију у полицији. Послије Ђукановића, који буде одговоран за сваки неред, ти си други”, рекао је Радуловић поручујући да ће бити на челу колоне која ће спријечити полицију. “Немој да би ко ишао испред мене. Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може“.

Радуловић је казао да ће након смјене власти тужилаштво имати на стотине свједока против Мила Ђукановића, јер ће га потказивати најближи пријатељи. Истичући да више неће никога позивати на протесте, он је поручио опозицији да бојкотује парламент јер ће у сриједу у зграду скупштине морати да улазе кроз мишје рупе и ко проба да прође туда, грк ће му бити тај дан.

Такође је похвалио и долазак Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и његов говор на протесту.

„Хвала му што је дао благослов за овај наш скуп и што је послао поруку помирења. Хвала му што је рекао да нам је потребан мир“, рекао је Радуловић.

Извор: ИН4С портал